Składniki:
- 1 udko kurczaka - wędzone
- 2 opakowania zupki chińskiej
- przyprawa z jednego z opakowań (u mnie kurczak curry)
- pół czerwonej papryki
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron dokładnie kruszymy, otwieramy opakowania i wysypujemy na talerz, zasypujemy jednym opakowaniem przyprawy. Zalewamy niewielką ilością wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
2. Jeśli makaron wchłonie całą wodę, a nadal w niektórych miejscach jest twardy, dodajemy jeszcze trochę wrzątku i na chwilę odstawiamy. A jeśli makaron jest miękki, a trochę wody zostało, odsączamy go na durszlaku.
3. Kroimy mięso z kurczaka na nieduże kawałki, paprykę w kostkę, ogórka konserwowego dosyć drobno. Przekładamy wszystkie składniki do miski, dodajemy makaron, kukurydzę, majonez i mieszamy dokładnie.
4. Ponieważ przyprawa (kurczak curry), której użyłam sama w sobie była już słona, nie było potrzeby solenia sałatki, doprawiłam ją więc do smaku tylko pieprzem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia funpage'a :)
Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia funpage'a :)
Jadłam kiedyś taką sałatkę i robiłam z tym, że dodawałam podsmażoną pierś:)
OdpowiedzUsuńMniam :) też lubię taką robić :) zamiast kurczaka dodaje paluszki surimi :)
OdpowiedzUsuńPyszna, tylko ja posoliłam trochę, bo za jałowa była- oraz następnym razem spróbuje bez papryki, będzie miało delikatniejszy smak. myślę,że jeszcze lepsze będzie :)
OdpowiedzUsuńIlość soli i ewentualnie innych przypraw zależy w dużej mierze od tych dodanych do samej zupki chińskiej. A paprykę oczywiście można pominąć :)
Usuń