wtorek, 16 kwietnia 2013

Sałatka z makaronem z zupek chińskich i kurczakiem wędzonym

Musiałam znaleźć jakiś sposób na spożytkowanie zupek chińskich, które ciągle przeszkadzały mi w szafce. Nie lubię ich jeść, raz na rok, na jakimś wyjeździe... zdarza się. A potem sprawdzam czy się nie świecę ;) No, ale wyrzucić nie wypada. Postanowiłam więc zrobić sałatkę. Dodałam do niej co prawda przyprawę z zupki, więc świecenie się nadal wchodzi w grę, ale Wy jeśli macie ochotę możecie przyprawić sobie ją inaczej ;)

Składniki:

- 1 udko kurczaka - wędzone
- 2 opakowania zupki chińskiej 
- przyprawa z jednego z opakowań (u mnie kurczak curry)
- pół czerwonej papryki 
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Makaron dokładnie kruszymy, otwieramy opakowania i wysypujemy na talerz, zasypujemy jednym opakowaniem przyprawy. Zalewamy niewielką ilością wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. 

2. Jeśli makaron wchłonie całą wodę, a nadal w niektórych miejscach jest twardy, dodajemy jeszcze trochę wrzątku i na chwilę odstawiamy. A jeśli makaron jest miękki, a trochę wody zostało, odsączamy go na durszlaku. 

3. Kroimy mięso z kurczaka na nieduże kawałki, paprykę w kostkę, ogórka konserwowego dosyć drobno. Przekładamy wszystkie składniki do miski, dodajemy makaron, kukurydzę, majonez i mieszamy dokładnie. 

4. Ponieważ przyprawa (kurczak curry), której użyłam sama w sobie była już słona, nie było potrzeby solenia sałatki, doprawiłam ją więc do smaku tylko pieprzem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia funpage'a :)



4 komentarze:

  1. Jadłam kiedyś taką sałatkę i robiłam z tym, że dodawałam podsmażoną pierś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) też lubię taką robić :) zamiast kurczaka dodaje paluszki surimi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, tylko ja posoliłam trochę, bo za jałowa była- oraz następnym razem spróbuje bez papryki, będzie miało delikatniejszy smak. myślę,że jeszcze lepsze będzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość soli i ewentualnie innych przypraw zależy w dużej mierze od tych dodanych do samej zupki chińskiej. A paprykę oczywiście można pominąć :)

      Usuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!