sobota, 20 kwietnia 2013

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym według Pascala, czyli gotuję z Lidlem

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i puree borowikowo-ziemniaczanym spojrzał na mnie błagalnie z ulotki Lidla. Przyznam Wam szczerze, że jakoś nie przepadam za połączeniem schabu z sosem pomidorowym i choć sos jest świetny, to wolałabym go raczej np. z pulpecikami i makaronem :) 

Do wypróbowania przepisu skusiło mnie puree. Ktoś z Was może zapytać "co się więc stało z puree, bo na blogu go nie ma?". Ano nie ma. Nie ma, bo jakość Lidla, którą zawsze chwalę, w tym przypadku mnie zawiodła. Opakowanie borowików (40g) kosztowało 9,99 zł - i może jakoś bym przebolała ziemniaki do obiadu za takie pieniądze, ale... już przez opakowanie było widać, że zasuszone grzyby były robaczywe. A ja mam na tym punkcie bzika i zawsze dokładnie grzybki przebieram, więc nie będzie puree. Ale dla ścisłości na końcu podaję przepis.

Składniki:

- 8 plastrów schabu
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 pęczka bazylii
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie: 

1. Schab posypujemy z obu stron solą i pieprzem, smażymy na patelni i odkładamy w ciepłe miejsce (np. do lekko nagrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym).

2. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i dodajemy ją do grzybów. Wyciskamy (lub siekamy) czosnek, wsypujemy oregano i podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz z sosem.

3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, mieszamy od czasu do czasu do momentu, aż sos zgęstnieje. Siekamy bazylię i dodajemy do sosu.

"Wuala" :) A jeśli ktoś jednak chciałby zrobić puree to będzie potrzebował: 

- 1 kg ziemniaków
- 40 g suszonych borowików
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietany 30%
- 30 g masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ziemniaki pokrojone w kostkę gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. W osobnym garnku podgrzewamy masło z mlekiem, a gdy się zagotuje dodajemy śmietankę oraz zmielone na puder borowiki. Przelewamy całość do ziemniaków i miksujemy blenderem na puree. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!