Karkówka w delikatnej marynacie z czosnkiem, odrobiną pieprzu cayenne (lub ostrej papryki) i tymiankiem. Jeśli wolicie bardziej pikantną pieprzu dodajcie więcej. Będzie smakować najlepiej, jeśli zamarynujemy mięso dzień lub nawet dwa dni przed planowanym grillem. Można spokojnie zrobić to
np. w piątek wieczorem, zamknąć w plastikowym pojemniku, a w sobotę lub niedzielę przed grillem nie zawracać już sobie tym głowy ;)
Świeży tymianek można zastąpić suszonym (około łyżeczki).
Składniki:
- ok. 1 kg karkówki wieprzowej
- 10 łyżek oleju
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka soli
- 2 - 3 ząbki czosnku
- garstka gałązek tymianku
Przygotowanie:
1. Olej mieszamy z pieprzem cayenne, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Dno pojemnika smarujemy odrobiną marynaty, układamy plaster mięsa, a następnie ścinamy nożyczkami odrobinę tymianku.
3. Układamy plastry ściśle jeden na drugim, za każdym razem polewamy dobrze wymieszaną marynatą i ścinamy odrobinę tymianku.
4. Pieczemy na rozgrzanym grillu do uzyskania odpowiedniej miękkości.
Najlepsze efekty uzyskamy kupując oczywiście sprawdzoną wieprzowinę z dobrego sklepu mięsnego - paczkowane mięso z supermarketu nie jest zazwyczaj tak soczyste, a często jeśli spojrzymy na cenę za kilogram, okazuje się, że wychodzi drożej niż w wyspecjalizowanych sklepach ;)
hmm a jaki sosik polecacie do tej karkówki:)? Znudzily mi się te oklepane.. szukam inspiracji! Wpadlo mi jeszcze do glowy pytanie: a jakich producentow mięsnych polecacie? Skad najlepsze kielbaski, kaszanki? Widzialam w sklepie ostatnio producenta H. Kania ale nie znam go.. co myślicie?
OdpowiedzUsuń