Gotowałyśmy w takim oto składzie (od lewej): Magda, Agnieszka, ja i Zośka :) Pan Jarek montuje mikrofon. A fartuszek podpisał Paolo Cozza na szczęście ;) |
Ale od początku... X Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi odbywał się w dniach 6 - 9.06.2013 r. Motywem przewodnim były w tym roku filmy. 25 restauracji i 9 kawiarni przygotowało potrawy i desery inspirowane kinem, a każdy festiwalowy zestaw miał kosztować 10 zł. Jury i publiczność wybrały później restauracje i kawiarnie, które najbardziej przypadły im do gustu. Zwycięzcami zostali:
Kawiarnie:
I miejsce – Mebloteka YELLOW
II miejsce – Kawiarnia Zbożowa
III miejsce – Klubokawiarnia Pani Cupcake
Restauracje:
I miejsce – Ato Sushi
II miejsce – Street Art Deluxe
III miejsce – Big Betty
Najsympatyczniejsza obsługa : Serwantka
Tak gotują Atomówki - Paulina, Asia i Ewa. Zdjęcie dzięki uprzejmości Ewy - MojeTworyPrzetwory |
Na rynku Manufaktury gotowali również Paolo Cozza i Grzegorz Łapanowski, a w między czasie swoje wdzięki prezentowały blogerki i rodzynek-bloger :) Najpierw Atomówki: Asia, Ewa i Paulina przygotowały przechodniom pysznie śniadanie. Później do akcji wkroczyła Agnieszka, która częstowała pesto z drożdżowymi paluchami i makaronem z czosnkiem niedźwiedzim. Potem moja świetna ekipa zawinęła tortille, a na koniec Damian ugotował gazpacho.
Razem z Agnieszką i dziewczynkami podałyśmy w sumie ponad 50 porcji i nie udało nam się nakarmić całej kolejki chętnych! Mam w każdym razie nadzieję, że nasze tortille wszystkim smakowały :) Na rynku Manufaktury przygotowywałyśmy pierś z kurczaka oraz z surówkę ze świeżych warzyw i sos czosnkowo-ziołowy na bazie jogurtu naturalnego. Same placki przygotowałyśmy obie dzień wcześniej w domu, każda z nas z podwójnej porcji przepisu, który spisuję dla zainteresowanych na końcu tego posta. Mam nadzieję, że wszystkim smakowało, a jeśli Tobie udało się akurat skosztować naszą tortillę, daj znać proszę w komentarzu!
Dziękuję Szwagrowi za "obsługę fotograficzną" ;) |
Tortille pszenno-kukurydziane.
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy połowę masła i zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia i szybko mieszając dodajemy mąkę kukurydzianą. Stawiamy na minimalnym ogniu i zaparzamy przez około 5 minut, nie przestajemy mieszać, żeby mąką się nie przypaliła. Ściągamy z ognia, dodajemy resztę masła i odstawiamy do wystygnięcia - mieszamy w tym czasie często.
2. Kiedy ciasto wystygnie dodajemy mąkę pszenną z solą i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy gruby wałek, odrywamy po kawałku i wałkujemy na dosyć cienki (ale bez przesady!) placek. Podsypujemy przy tym cały czas mąką, żeby tortilla nie przyklejała się do stolnicy.
3. Smażymy placki z obu stron, aż zaczną pojawiać się brązowe kropki. Podajemy nadziane ulubionym farszem :)
Nam niestety nie udało się zjeść ani po jednej tortilli, dlatego zaraz po naszym pichceniu udałyśmy się do jednej z festiwalowych restauracji na hamburgera z Ojca Chrzestnego :)
Dziękujemy przesympatycznej organizatorce Festiwalu za możliwość gotowania w Manufakturze! Bawiłyśmy się przy tym świetnie!
Wszystko wygląda pysznie! A takie spotkanie na pewno dużo uczy;)
OdpowiedzUsuńszkoda ze mnie tam nie bylo.... wszystko wyglada super!
OdpowiedzUsuń