Są dni kiedy każda minuta jest cenna i wydaje Ci się, że najszybszy obiad zjesz w McDonald's, KFC lub budce z kebabem... przedstawiam idealne danie na takie dni. Najdłuższą część przygotowania obiadu stanowi obranie i ugotowanie ziemniaków :D Ale jeśli zastąpić je ryżem, cały obiad przygotujemy na prawdę w ekspresowym tempie. Mięso będzie gotowe w 10 - 15 minut. Serio. Dojedziesz w tym czasie do najbliższego McDonald'a, odstoisz swoje w kolejce i zrealizujesz zamówienie? Ja nie :) A wcale nie jest bardzo daleko.
Pierś z indyka można oczywiście zastąpić piersią z kurczaka, a sos łatwo przerobić na czosnkowy dodając ząbek lub dwa :) Jeśli nie masz świeżego oregano, dodaj odrobinę suszonych ziół - obiad też będzie pyszny :)
Polecam!
Składniki (2 - 3 porcje):
- 400 g filetów z piersi indyka (ok. 5 sznycli)
- 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
- ok. szklanki wody
- mały pęczek koperku
- kilka gałązek świeżego oregano
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu + odrobina do oprószenia mięsa
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Umyte i osuszone filety posypujemy solą i pieprzem, a następnie oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na dużym ogniu rumienimy filety z obu stron.
2. Zalewamy filety szklanką wody, przykrywamy na chwilę pokrywką, żeby się zagotowała. Po łyżce gorącego płynu dodajemy do szklanki ze śmietaną, mieszamy. Przelewamy na patelnię, gotujemy.
3. Łyżkę mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody. Dodajemy do sosu tak samo jak śmietanę - najpierw gorący sos do szklanki, później przelewamy na patelnię. Gotujemy.
4. Siekamy koperek i oregano, dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Uwagi:
- Jeśli sos będzie zbyt gęsty - wystarczy dodać odrobinę przegotowanej wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
- 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
- ok. szklanki wody
- mały pęczek koperku
- kilka gałązek świeżego oregano
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu + odrobina do oprószenia mięsa
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Umyte i osuszone filety posypujemy solą i pieprzem, a następnie oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na dużym ogniu rumienimy filety z obu stron.
2. Zalewamy filety szklanką wody, przykrywamy na chwilę pokrywką, żeby się zagotowała. Po łyżce gorącego płynu dodajemy do szklanki ze śmietaną, mieszamy. Przelewamy na patelnię, gotujemy.
3. Łyżkę mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody. Dodajemy do sosu tak samo jak śmietanę - najpierw gorący sos do szklanki, później przelewamy na patelnię. Gotujemy.
4. Siekamy koperek i oregano, dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Uwagi:
- Jeśli sos będzie zbyt gęsty - wystarczy dodać odrobinę przegotowanej wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
Podałam z ziemniakami i sałatką z pomidorków koktajlowych, mozarelli i tymianku, którą również przygotowuje się błyskawicznie :)
Smacznego :)
Narobiłaś mi apetytu na sos koperkowy :)
OdpowiedzUsuńZrobilam tyle, ze z kurczaka. Pyszne i szybko się robi :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało, kurczak też nadaje się świetnie :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńWitam :) ja również wypróbowałam Pani przepis. Błyskawiczny i co najważniejsze bardzo dobry! Ja podałam z młodymi ziemniakami i sałatką ze świeżego szpinaku. Poprostu pyszności :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszności! !! :))
OdpowiedzUsuńMniam!!! :P
OdpowiedzUsuńbardzo dobre
OdpowiedzUsuńEkstra z tymże zamiast śmietany /tej w ogóle nie używam/ dodaję jogurtu naturalnego.
OdpowiedzUsuńZaraz wypróbuję na obiad,już nie mogę się doczekać:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis...zamiast wody można dodać bulion, ale to tylko opcja..
OdpowiedzUsuńJa tez właśnie zrobiłam bardzo dobry tylko ze ja dla dzieci to nie podsmazalam tylko gotowałam.
OdpowiedzUsuń