| Przygotowanie pysznego, słodkiego krówkowego latte zajmuje dosłownie chwilę! |
Krówki to cukierki, których staram się nie kupować, ponieważ jeśli już to zrobię, jestem w stanie pochłonąć całe opakowanie na raz ;) Taki krówkoholizm ;) No, ale wpadło w moje ręce opakowanie i tak sobie pomyślałam, żeby tę krówkę do kawy wrzucić... i wyszło pyszne, słodkie krówkowe latte, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!
Cukierki, które miałam były cynamonowe, co dodało jeszcze kawie aromatu, ale równie dobrze można użyć zwykłych. A jeśli masz ochotę na takie krówkowe i jednocześnie cynamonowe latte, wystarczy dodać szczyptę przyprawy.
W wersji bardziej dietetycznej pomijamy bitą śmietanę i cukier. Krówki można wtedy rozpuścić w ciepłym mleku, a następnie użyć spieniacza, aby otrzymać słodką piankę...
Składniki (na 1 dużą kawę):
- 100 ml mocnej kawy
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka trzcinowego cukru
- 2 krówki (użyłam cynamonowych)
- bita śmietana (do dekoracji)
- czekolada w młynku lub starta (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Krówki wrzucamy do gorącej kawy, dodajemy cukier i mieszamy dopóki całe się nie rozpuszczą.
2. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do kawy, mieszamy.
3. Dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy czekoladą.
| Jeśli nie masz pod ręką czekolady, możesz udekorować latte pokrojoną krówką :) |
To idealna kawa dla takiego kajmako-maniaka jak ja ! :)
OdpowiedzUsuńojejku, coś pięknego <3
OdpowiedzUsuńjutro KONIECZNIE muszę sobie taką sprawić
ja tez chce takie:d
OdpowiedzUsuńjestem wielkim smakoszem kawki, super przepis :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com
Genialny pomysł:) I faktycznie nie wymaga czasu:)
OdpowiedzUsuń