środa, 2 lipca 2014

Domowy budyń truskawkowo-bananowy

Domowy budyń bananowo-truskawkowy
Ostatnio kiepsko u mnie z czasem, a na stole późno wieczorem, królują szybkie dania. Dobrze, że lato, bo łatwo o szybkie sałatki czy właśnie owocowe przekąski. Świeżych owoców i warzyw tyle, że nie wiadomo za co się łapać w warzywniaku :) 

A domowy budyń na pewno jest zdrowszy od sklepowego i smakuje prawdziwie owocowo. Gdy truskawki są słodkie, nie trzeba w ogóle dodawać cukru. Co prawda najbardziej lubię jeść budyń zimą (wystarczy parę mrożonych truskawek), jednak i teraz w sezonie jest super kolacją. Zwłaszcza dla dzieci, które uwielbiają takie smakołyki. 

Nic jednak nie stoi na  przeszkodzie, żeby w upalny dzień schłodzić budyń - będzie świetną bazą do przygotowania deseru. Kolor zależy od truskawek - raz wychodzi taki intensywny jak na zdjęciu, innym razem blady różowy :) 

Dziś przygotowałam go używając mojego nowego blendera - Braun MQ 535 - który właśnie testuję i muszę przyznać, że poradził sobie zdecydowanie lepiej niż jego poprzednik. 



Składniki (2 - 3 porcje):

- 1/2 dojrzałego banana
- 1 szklanka truskawek
- 300 ml mleka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie: ok. 2 łyżeczek cukru lub miodu (do smaku)

Przygotowanie:

1. Truskawki umyj i obierz szypułki, banana pokrój do garnka na mniejsze kawałki. Dodaj do niego truskawki i 200 ml mleka, dokładnie "zblenduj" do uzyskania jednolitej masy.

2. Mleko z owocami zagotuj, jeśli potrzeba dodaj cukier lub miód do smaku. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z pozostałymi 100 ml zimnego mleka, wlej do garnka, wymieszaj i całość ponownie zagotuj. Cały czas mieszaj i pozwól budyniowi chwilę się pogotować.

3. Nakładaj do opłukanych zimną wodą miseczek.



Twoje dziecko nie lubi mleka? To świetny sposób, żeby mu je przemycić!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!