Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi, kremem mascarpone i prażonymi migdałami :) |
Gdy wszyscy pieką wielkanocne baby, ja jak zwykle muszę się wyłamać :) Wymyśliłam sobie, że upiekę pyszne, aromatyczne ciasto marchewkowe.
Kiedyś zapragnęłam marchewkowych muffinek i wyszło mi dwanaście spektakularnych mini-zakalców :) Od tamtej pory dłuuugo się zbierałam, żeby upiec takie ciacho, choć wiedziałam, że może być fenomenalne, jeśli zrobi się je z dobrego przepisu. A gdzie szukać dobrych przepisów, jeśli nie u moich sióstr? ;)
Nie mogło się nie udać. Wyszło genialne! Dodałam trochę mniej orzechów niż w przepisie, bo więcej nie miałam ;) Zrezygnowałam również z ananasa (w oryginale było pół szklanki - odsączonego). Do słodkiego ciacha przygotowałam delikatny krem z serka mascarpone i śmietany kremówki. Wszystko łatwe i przyjemne. Naprawdę. Do tego ciasta nie użyłam nawet miksera - przygotowuje się je niemalże jak muffinki!
Upiekłam małą porcję w tortownicy o średnicy 18 cm i właściwie wyszedł mi mały marchewkowy tort z kremem mascarpone :) Jeśli chcesz upiec ciasto w tortownicy o większej średnicy (24 - 26 cm), to pomnóż składniki razy dwa.
Tortownica o średnicy 18 cm.
Składniki na ciasto (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!):
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody (płaska)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- łyżeczką dobrej przyprawy do piernika
- 1/3 szklanki oleju (użyłam z pestek winogron)
- 2 jajka (roztrzepane)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka marchewki startej na średnich oczkach tarki (lekko odciśniętej z soku)
* dobrej czyli takiej, w której głównym składnikiem są przyprawy, a nie cukier lub mąka.
Składniki na krem:
- 250 gramów serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 czubate łyżeczki cukru pudru (przesiane) - lub więcej w zależności od upodobań.
Dekoracja:
- 3 łyżki płatków migdałów uprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy.
2. W drugiej misce dokładnie wymieszaj olej z jajkami.
3. Połącz składniki suche i mokre i dokładnie wymieszaj - bardzo dobrze miesza się silikonową szpatułką.
4. Dodaj marchewkę, orzechy, szybko wymieszaj.
5. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 - 35 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku (ciasto nie oblepia patyczka). Jeśli pieczesz podwójną porcję w większej blaszce, czas pieczenia się wydłuży!
6. Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno, dodaj mascarpone i cukier puder, ubijaj chwilę aż masa będzie jednolita.
7. Zimne ciasto przekrój na pół, rozprowadź na dolnej części większość kremu, przykryj górną częścią, dociśnij. Resztą kremu posmaruj boki i wierzch ciasta. Posyp uprażonymi płatkami migdałów.
A jeśli zdecydujesz się upiec ciacho, daj znać w komentarzu lub na Facebook'u:
Pyszne słodkie ciasto marchewkowe z lekkim kremem na bazie serka mascarpone. |
Do ciasta dodałam również posiekane orzechy włoskie :) |
Mmm zdrowiutkie! Szukałam przepisu na jakieś dobre, fit marchewkowe. I proszę - jest! :)
OdpowiedzUsuńSoda, proszek...chemia jednak nie? :|
UsuńZdrowe bo ze smietana 30% :)
Usuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńEwa, wygląda spektakularnie. Ale czy na pewno takie łatwe w przygotowaniu? Mam taki deficyt czasu, a chciałabym zaskoczyć gości jakimś nowym ciastem.
OdpowiedzUsuńJest naprawdę proste :) Tylko trzeba uważać na wymiary blaszki, to jest na maleńką. Na większą trzeba podwoić ilość składników i piec troszkę dłużej.
Usuńale mascarpone musi być tak samo zimne jak kremowka , inaczej się nie ubije.
OdpowiedzUsuńAle wypasione :D Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńrobiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
OdpowiedzUsuńNa święta ja znalazł ! W piatek spróbuje !
OdpowiedzUsuńtą tortownice to chyba znalazłaś w domku dla lalek barbie ;|
OdpowiedzUsuńHahhhaaha :D Nie, akurat w Tesco :) Ale do zwykłej tortownicy (24 - 26 cm) po prostu mniej więcej podwoiłabym ilość składników :) Ale przyznam szczerze, że ten komentarz zmotywował mnie do upieczenia ciacha w normalnej tortownicy i pokazania tej wersji na blogu! To ciacho jest tak pyszne, że taka blaszka jest zdecydowanie za mała, a dawno go nie robiłam, więc będzie wkrótce :)
UsuńA.jak.bym.chciala.zrobic w.prostokatnej wersji ?
UsuńCiasto wyszło rewelacyjnie :)!! Ja zawsze daje więcej mąki razowej (do wypieku chleba)niż zwykłej. Cukier też zwykle zastępuję stewią albo syropem z agawy. Wówczas indeks glikemiczny ciasta znacząco spada :)
OdpowiedzUsuńPiekłam tort już dwa razy, zawsze z podwójnej ilości produktów, dziś podejście trzecie. Tort jest rewelacyjny, aromatyczny , wilgotny, niezbyt słodki. Dekoruję go świeżymi malinami- świetny balans z aksamitnym maskarpone. Tort znika błyskawicznie.
OdpowiedzUsuńwitam kapitalny przepis ja mam na blogu przepis na ciasto marchewkowe ale mam w przepisie 3 szklanki startej marchewki zawsze się udaje z masą oczywiście a ten przepis skorzystam upieke na urodzinny mamy pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprze-pyszne :D
OdpowiedzUsuńA jakie inne orzechy byś konweniowały?
OdpowiedzUsuńniestety włoskich nie mogę użyć ze względu na alergię.
Upiekłam! Ciasto cudne! Dziękuję za przepis <3 pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://somefitme.blogspot.com/
Uwielbiam ciasta i torty. Niestety, jednocześnie wymagają trochę umiejętności i czasu. Ostatnio, kiedy mój młodszy brat miał komunię, próbowałem doskonałego tortu - https://e-torty.pl/kategoria/torty-komunia-swieta-komunijne. Jeśli potrzebujecie mniej więcej czegoś takiego, serdecznie polecam.
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się bardzo apetycznie :). Ostatnio z okazji nadchodzących Świąt kupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce nowy zestaw sztućców do serwowania wypieków i obecnie szukam jakichś fajnych ciast, które mogłyby trafić na mój świąteczny stół. Te wygląda na prawdę super :). Myślę, że wszystkim gościom się ono spodoba.
OdpowiedzUsuń