niedziela, 19 kwietnia 2015

Jajka faszerowane wędzoną szynką

Faszerowane jajka są podstawą każdej udanej imprezy ;) 

Ilości jajek jakie u mnie schodzą są po prostu porażające :) Mogę zjeść na śniadanie jajecznicę, na obiad sadzone, a na kolację faszerowane. Nie wiem, co na to mój cholesterol, ale ostatnio mówi się, że osoby, które nie mają z nim problemów mogą jeść nawet dwa jajka dziennie. I tej wersji wolę się trzymać, choć nigdy cholesterolu nie badałam.

Tym razem do faszerowania jaj wykorzystałam prawdziwą, domową, wędzoną szynkę. W stu procentach bez konserwantów, ulepszaczy, wypełniaczy i innych "aczy". A dobra szynka z dobrymi jajkami tworzy bardzo zacny duet :) Idealnie sprawdzą się na każdej imprezie, bo czy to faszerowane czy z majonezem jajka mają w zwyczaju znikać pierwsze.


Składniki:

- 10 jajek
- 2 grube plastry (ok. 0,5 cm) dobrej, wędzonej szynki
- 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- ok. 1 - 1,5 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo. Przelej zimną wodą i wystudź. Obierz ze skorupek, przekrój na połówki i delikatnie wyciągnij żółtka.

2. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z żółtkami jaj, szczypiorkiem i Majonezem Dekoracyjnym Winiary. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Łyżeczką nakładaj masę do białek, układaj na talerzu wysypanym posiekanym szczypiorkiem lub wyłożonym liśćmi sałaty. Całość oprósz dodatkowo świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Zapraszam Cię do odwiedzenia funpage'a na Facebook'u:



Podstawą farszu jest dobrej jakości szynka!

1 komentarz:

  1. Pycha!:-)

    Zapraszam do siebie na zupę tajską!
    www.paczekwkuchni.blogaspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!