piątek, 14 października 2016

Babeczki czekoladowo-bananowe z orzechami

Babeczki bananowo-czekoladowe z orzechami włoskimi

O masakra! Te babeczki są tak pyszne, że zjadłam ich 11 z 12... Niestety teraz się trzy razy zastanowię, zanim spontanicznie coś upiekę :) A wszystko przez to, że nie lubię jeść dojrzałych bananów. Następnym razem zrobię szejka... No bo sorry, ale jak można zjeść JEDENAŚCIE babeczek? W dwa dni! A właściwie prawie w jeden, bo na śniadanko zostały ledwie dwie... No cudnie, że na całą blaszkę wsypałam ledwie dwie łyżki cukru trzcinowego, jednak mimo wszystko to nadal...

JEDENAŚCIE babeczek...
...pysznych, mięciutkich, puszystych...

W dodatku babeczki, jak to babeczki, przygotowuje się ekspresowo. Na tyle szybko, że nawet cierpliwość mojej córki jest w stanie tyle czasu usiedzieć w foteliku w kuchni... A wierzcie mi, że trudno ją utrzymać dłużej w jednym miejscu, bo od kiedy nauczyła się przemieszczać, to zwiedzanie jest tym, co lubi robić najbardziej w ciągu dnia.

Można przygotować do nich krem lub po prostu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


Porcja na 12 babeczek.

Składniki suche:

- 1,5 szklanki mąki
- 2-4 łyżek cukru trzcinowego (w zależności od upodobań)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka gorzkiego kakao*
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Składniki mokre:

- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

- ok. 0,5 szklanki orzechów włoskich - posiekanych

Orzechy można zastąpić np. pokrojoną w kawałki czekoladą :)

* gorzkie najlepsze, ale tym razem akurat miałam tylko jakieś eko z cukrem trzcinowym, ani to słodkie, ani gorzkie, ale spełniło swoją rolę :)

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej przez sitko - babeczki dzięki temu wychodzą naprawdę mięciutkie i puszyste. Wymieszaj z pozostałymi składnikami suchymi.

2. Banany zmiksuj na papkę z jajkiem i olejem.

3. Wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre, krótko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Na koniec dodaj posiekane orzechy i jeszcze raz wymieszaj.

5. Przełóż ciasto do wyłożonej papilotkami foremki do muffinek. Piecz ok. 17 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie jesteś pewny/pewna czy babeczki są już upieczone, wbij w jedną patyczek do szaszłyków i sprawdź czy nie oblepi go ciasto ;)

6. Wystudź babeczki i posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.

Smacznego!

Babeczki czekoladowo-bananowe z orzechami włoskimi - orzechy można zastąpić lub wymieszać pół na pół z posiekaną czekoladą.

4 komentarze:

  1. Pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie! :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. czy cukier trzcinowy można zastąpić miodem ? Pieczemy z termoobiegeiem czy góra/dół ?

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!