piątek, 16 grudnia 2016
Zupa krem ze szpinaku i ziemniaków
Kremy do tej pory jakoś nie były moimi ulubionymi zupami. Jak tylko było do wyboru coś innego - wybierałam coś innego. I sama nie wiem jak i dlaczego, nagle polubiłam, tak po prostu mi się zachciało. Z dnia na dzień coś mi się odmieniło. A że w lodówce leżało pół paczki liści szpinaku, na który w ogóle nie miałam koncepcji i miałam ochotę na ten krem... to tak połączyłam i wyszło :) Dodałam ziemniaki, bo z samego szpinaku konsystencji by raczej nie było. Wyszedł nie najgorszy, ale czegoś mu brakowało. Za radą niezawodnych koleżanek z naszej grupy "Pogotowie Kulinarne" na Facebooku dodałam ser (żółty, bo innego nie miałam pod ręką) i doprawiłam gałką muszkatołową. To zdecydowanie dopełniło całości :)
Taki krem jest dobrą opcją zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Szpinak można podawać według różnych źródeł już dzieciom od 7 - 9 miesiąca. Ja podchodzę do tematu raczej ostrożnie i wolę coś podać później niż za wcześnie. Ale córka ma już 10 miesięcy, więc zanim porządnie doprawiłam, odłożyłam też porcję dla niej. Wciągnęła :)
Składniki:
- ok. 1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 150 gramów szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 gramów żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Dodatkowo:
- ziołowe grzanki (2-3 kromki chleba pokrój w kostkę, wymieszaj dokładnie z dwiema łyżkami oleju, posyp ziołami prowansalskimi i smaż na patelni, aż powstaną chrupiące grzanki)
- opcjonalnie: śmietana lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w talarki, ząbek czosnku na 2-3 kawałki. Podsmaż razem w garnku lub na patelni, aż cebula się zeszkli. Dodaj umyty szpinak i smaż przez kilka minut.
2. Wywar zagotuj. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kawałki, gotuj w wywarze do miękkości. Następnie dodaj podsmażony z cebulą i czosnkiem szpinak i gotuj kilka minut.
3. Zblenduj dokładnie, aby powstał jednolity krem. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki. Połowę dodaj do zupy i mieszaj aż się rozpuści. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli masz ochotę dodaj trochę śmietany lub jogurtu.
4. Podawaj porcje posypane pozostałym startym serem i ziołowymi grzankami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Do zupy i nie tylko filtrujemy wodę - mamy filtr redox fitaqua - daje on nam smaczną i zdrową wodę - woda z tego filtra podnosi odporność i zapobiega chorobom.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńA można zagotowac wodę zamiast tego wywaru mięsnego lub warzywnego ?
OdpowiedzUsuńWyśmienicie wygląda! Uwielbiam kremy! :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst <3.
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuń