Jajka zapiekane w szynce z żółtym serem i szczypiorkiem |
Jajka zapiekane w szynce bardzo ładnie prezentują się na stole, dlatego są idealne na wielkanocne śniadanie. Podałam je z żółtym serem i szczypiorkiem, ale można też użyć innych dodatków: mozzarelli, suszonych pomidorów lub rzeżuchy czy kiełków rzodkiewki.
Podaję składniki na 1 porcję, łatwo można pomnożyć przez ilość osób w rodzinie ;) Ponieważ szynka była sama w sobie słona, nie dodawałam już soli. Do zapiekania potrzebne będą kokilki lub forma do pieczenia muffinek.
Składniki (1 porcja):
- 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub innej podobnej
- czubata łyżeczka startego sera żółtego
- 1 jajko (Farmio)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżeczka pokrojonego szczypiorku do posypania
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Kokilkę posmaruj odrobiną oleju, dokładnie wyłóż plastrami szynki zarówno spód, jak i boki. Wsyp starty ser, wbij jajko, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Zapiekaj około 15 minut. Wyciągnij z piekarnika, poczekaj chwilę, aż lekko przestygną i delikatnie wyciągnij na talerze. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Ale śliczne, przez moment myślałam, że to czerwona papryka :) a to szynka! :)
OdpowiedzUsuń