Jeśli mam ochotę na ciasto z owocami najczęściej jako "bazę" wybieram ciasto jogurtowe lub właśnie na majonezie. Miny osób, które jedzą to drugie są fenomenalne, gdy mówię, że do ciasta dodałam majonez i ocet :) Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a trzy łyżki majonezu zastępują cały olej, margarynę czy masło, które dodaje się do innych ciast. Tym razem użyłam nowego majonezu delikatnego Winiary, który ma o połowę mniej kalorii od tradycyjnego, dzięki czemu jeszcze trochę ciasto "odchudziłam" :)
Możesz dodać mniej rabarbaru, a dołożyć jedno lub dwa jabłka. Ciasto jest równie pyszne, a będzie smakowało również tym, którzy nie kochają rabarbaru tak mocno jak ja :) Tym razem przygotowałam je z moją ulubioną migdałową kruszonką, ale jeśli nie masz pod ręką migdałów, użyj dowolnych orzechów.
Upiekłam w blaszce o wymiarach 24 x 24 cm.
Stopień trudności: łatwe
Składniki na ciasto:
- ok. 400 gramów rabarbaru
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki majonezu delikatnego Winiary
- 1 łyżka octu (tym razem użyłam jabłkowego, ale może być dowolny)
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1 łyżka domowego aromatu waniliowego (lub innego wg uznania)
Składniki na kruszonkę:
- 60 gramów masła
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki pokrojonych migdałów
- 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
1. Najpierw przygotuj kruszonkę. Rozpuść w rondelku masło, wystudź. Dodaj pozostałe składniki i palcami krótko zagnieć. Uformuj kulkę, zawiń w folię lub papier do pieczenia i schowaj do zamrażalnika. Przygotuj rabarbar: obierz ze skóry i pokrój na ok. centymetrowe kawałki.
2. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem. Na koniec dodaj po jednym żółtka.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaj sypkie składniki do płynnej masy i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
4. Dodaj aromat waniliowy, majonez i ocet. Wymieszaj krótko łyżką. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż na wierzchu rabarbar. Zetrzyj na tarce lub pokrusz na wierzch kruszonkę.
5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Majonez i ocet? Majonez brzmi kusząco, ale tego octu to sie trochę boję. Koniecznie trzeba go dodać?
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że nie wiem po co dodaje się ten ocet, ale bać się go nie musisz :) Kompletnie go nie czuć po upieczeniu ciasta (a przecież w samym majonezie też jest w składzie!). Ja zawsze dodaję winny lub jabłkowy i naprawdę jest całkowicie niewyczuwalny. A ciasto jest mięciutkie i puszyste. Nie próbowałam nigdy upiec go bez octu, nie wiem jakie wychodzi. Pozdrawiam :)
Usuń