poniedziałek, 26 maja 2014

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Właściwie to ser i czekolada to niekoniecznie moje ulubione połączenie, ale znam tylu jego miłośników, że choć sama nie do końca jestem przekonana, postanowiłam opublikować przepis. Czy Ciebie przekona? No cóż, najlepiej jeśli spróbujesz sam lub sama :)

W przepisie użyłam gorzkiej czekolady, ale można upiec go również z mleczną. Do masy dodałam również trochę kawy rozpuszczalnej, nie wyczujesz jej w smaku, ale idąc za przykładem brownie chciałam przełamać lekko słodycz czekolady. Efekt ciekawy, chociaż jak pisałam, czekolada z serem nie idą wg mnie w parze ;) A Ty lubisz takie połączenie? 



Blaszka o średnicy 24 cm. 
Stopień trudności: nie powinien sprawić problemów ;) 

Składniki:

- 1 kg sera (w wiaderku)
- 4 jajka
- 200 gramów gorzkiej czekolady*
- 3/4 szklanki cukru pudru**
- 100 ml śmietanki 36%
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 160 gramów czekoladowych ciastek
- 60 gramów masła

* lub mlecznej, ale wtedy uważaj z cukrem!
** jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta dodaj więcej

Przygotowanie:

1. Czekoladę, kawę i cukier rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do wystygnięcia.

2. Masło rozpuść w rondelku, ciastka dokładnie pokrusz, wymieszaj z przestudzonym masłem i wyklej dno tortownicy.

3. Jajka ubij na puszystą masę. W osobnej misce zmiksuj krótko ser, dodaj do niego rozpuszczoną masę czekoladową, mąkę ziemniaczaną oraz ubite jajka. Miksuj tylko do połączenia się składników.

4. Przelej masę serową na przygotowany spód. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni. Studź powoli w piekarniku, uchylając od czasu do czasu drzwiczki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!