Masło czosnkowe z koperkiem |
Masło czosnkowe to zawsze dobry pomysł na grilla, zwłaszcza do ziemniaczków. Ale i grzanki wychodzą z nim świetne. Można przygotować je sobie dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w lodówce. Poza tym łatwo je przyrządzić również w warunkach polowych, co dla mnie jest bardzo dużą zaletą :)
Wystarczy praska do czosnku (choć można go też pokroić i "zmiażdżyć" nożem) i folia aluminiowa lub plastikowe pudełko po jakimś serku.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
- 200 gramów miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek umyj i posiekaj. Wymieszaj dokładnie z masłem. Dopraw do smaku solą.
2. Przełóż do pudełka lub uformuj szybko rękami dowolny kształt i zawiń w folię aluminiową. Schłódź w lodówce.
3. Wyciągnij jakiś czas przed podaniem, jeśli chcesz, żeby było miękkie. Możesz też pokroić je na mniejsze kawałki. Do grillowanych ziemniaków podawanych na gorąco lepiej podać masło bezpośrednio z lodówki, łatwiej je wtedy nakładać, zwłaszcza, jeśli na dworze jest upał.
Mmm, masełko czosnkowe... Lubię to! :)))
OdpowiedzUsuńoj, pyszności tylko niech te deszcze pójdą i zrobię :) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń