piątek, 9 maja 2014

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado

Jakoś do tej pory awokado nie robiło na mnie specjalnego wrażenia, więc kiedy siostra wymyśliła, żeby faszerować nim jajka, jakoś nie podeszłam do tematu z wielkim entuzjazmem. Pomysł okazał się jednak świetny i po raz pierwszy mogę powiedzieć, że awokado naprawdę mi posmakowało. Z jajkiem i szczypiorkiem smakuje świetnie :) 

Oczywiście ważne, żeby całość dobrze (i po swojemu) doprawić solą i pieprzem. Możesz też urozmaicić farsz ulubionymi ziołami, ale najpierw spróbuj wersji podstawowej. 

Takie jajka idealnie pasują na świąteczny stół, ale też będą świetną przystawką na imprezie :)



Stopień trudności: średnie
Składniki:

- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 1/2 awokado
- 1 mała cebulka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
- 1 łyżka majonezu dekoracyjnego Winiary (lub więcej do uzyskania pożądanej konsystencji)
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

1. Jajka wytnij po skosie w "łódeczki" jak na zdjęciu. Mniejszą, górną część drobno posiekaj i przełóż do miseczki. Możesz też ściąć z jajek kawałeczek od spodu, aby ładnie stały.

2. Cebulę posiekaj i posyp solą, odstaw. Połówkę awokado pokrój w drobną kostkę, polej sokiem z limonki.

3. Wymieszaj ze sobą: posiekane jajka, cebulkę, awokado, szczypiorek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Nałóż farsz na jajka. Dowolnie udekoruj.



Wycinamy jajka w łódeczki 

Nafaszerowane jajka dowolnie dekorujemy, np. listkami pietruszki lub plasterkami rzodkiewki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!