Jajka faszerowane awokado |
Jakoś do tej pory awokado nie robiło na mnie specjalnego wrażenia, więc kiedy siostra wymyśliła, żeby faszerować nim jajka, jakoś nie podeszłam do tematu z wielkim entuzjazmem. Pomysł okazał się jednak świetny i po raz pierwszy mogę powiedzieć, że awokado naprawdę mi posmakowało. Z jajkiem i szczypiorkiem smakuje świetnie :)
Oczywiście ważne, żeby całość dobrze (i po swojemu) doprawić solą i pieprzem. Możesz też urozmaicić farsz ulubionymi ziołami, ale najpierw spróbuj wersji podstawowej.
Takie jajka idealnie pasują na świąteczny stół, ale też będą świetną przystawką na imprezie :)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 1/2 awokado
- 1 mała cebulka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
- 1 łyżka majonezu dekoracyjnego Winiary (lub więcej do uzyskania pożądanej konsystencji)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Jajka wytnij po skosie w "łódeczki" jak na zdjęciu. Mniejszą, górną część drobno posiekaj i przełóż do miseczki. Możesz też ściąć z jajek kawałeczek od spodu, aby ładnie stały.
2. Cebulę posiekaj i posyp solą, odstaw. Połówkę awokado pokrój w drobną kostkę, polej sokiem z limonki.
3. Wymieszaj ze sobą: posiekane jajka, cebulkę, awokado, szczypiorek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Nałóż farsz na jajka. Dowolnie udekoruj.
Wycinamy jajka w łódeczki |
Nafaszerowane jajka dowolnie dekorujemy, np. listkami pietruszki lub plasterkami rzodkiewki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!