wtorek, 8 lipca 2014

Szybka sałatka z bobem

Szybka sałatka z bobem


Dawno, dawno temu... czyli gdzieś w zeszłym roku... nie lubiłam bobu. Po prostu mi nie smakował, bo gorzki, bo fuj. Chyba się starzeję i smak mi się z wiekiem zmienia, bo w tym roku nagle, ni stąd ni zowąd naszła mnie ochota na bób i nie mogę się opamiętać. Może ma to związek z moją ostatnią całkowitą zmianą sposobu odżywiania? Najwyraźniej brakuje mi teraz czegoś, co bób w sobie ma :) 

Dziś dodałam go do sałatki, którą można bardzo łatwo i szybko przygotować. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym drugim śniadaniem. 



Składniki (ok. 2 - 3 porcje): 

- 1/2 opakowania miksu sałat
- 1 średniej wielkości pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 szklanka ugotowanego w osolonej wodzie i bobu (obranego ze skórek)*
- 2 nieduże ogórki małosolne
- opcjonalnie: kilka gałązek koperku
- 2 łyżki Majonezu Delikatnego Winiary
- kolorowy pieprz

* wiem, że niektórzy nie obierają, jeśli lubisz, może być i ze skórką :)

Przygotowanie: 

1. Do miski wyłóż miks sałat.

2. Pomidora pokrój na nieduże kawałki, ogórki w cienkie plasterki, szczypiorek i koperek posiekaj.

3. Wszystkie "zielone" składniki wymieszaj w misce.

4. W osobnym naczyniu wymieszaj majonez z porządną szczyptą kolorowego pieprzu. Wyłóż na wierzch sałatki. Wymieszaj dopiero na stole, przed nakładaniem na talerze!

Uwagi: 

- Jak każdą sałatkę, możesz przygotować ją sobie w plastikowym pojemniku i zabrać ze sobą np. do pracy. Pamiętaj jednak, żeby wymieszać majonez dopiero chwilę przed jedzeniem, dzięki temu warzywa będą świeże i chrupiące, a sałata nie "oklapnie" ;)




6 komentarzy:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!