Nie ma nic lepszego o tej porze roku od domowej zupy pomidorowej ze świeżych, soczystych pomidorów. A ponieważ zawsze robię ją na oko i raczej mało kto gotuje zupę odmierzając dokładnie składniki, będzie dziś raczej instrukcja niż przepis :) Dla początkujących - bo nie ma nic łatwiejszego :)
Najbardziej lubię pomidorową na kościach od schabu i/lub karkówki - najczęściej odkrojonych przeze mnie, więc jeszcze ze sporą ilością mięsa ;) Gotuję ją zawsze w dużym garze, bo dobrej pomidorowej nigdy za wiele :) Np. jedna nieduża od schabu i jedna od około kilogramowej karkówki.
Całą zimę jem pomidorową zabielaną jogurtem greckim, a latem wolę taką bez niego, tak już mam ;) Ale wg własnych preferencji dodaj jogurt lub śmietanę, jeśli masz ochotę.
Koniecznie zobacz też jak zrobić domowy przecier pomidorowy, w zimie wystarczy, że ugotujesz wywar i wlejesz do niego jeden lub dwa słoiki przecieru, aby zjeść pyszną pomidorówkę :)
Potrzebujesz:
- kości wieprzowe (najlepiej od schabu i/lub karkówki)
- włoszczyzna (2 - 3 marchewki, 1 nieduży młody seler, 2 pietruszki + kilka gałązek natki, 1 por, opcjonalnie: świeży lubczyk)
- przyprawy (ziele angielskie, ziarna pieprzu, odrobina pieprzu zmielonego, sól, kilka liści laurowych, opcjonalnie: cząber lub inne ulubione zioła, przyprawa typu "warzywko" - używam takiej bez glutaminianu sodu)
- świeże pomidory (na duży garnek użyłam 5 dużych sztuk, ale dużo zależy od samych pomidorów, więc do smaku!)
- opcjonalnie: 2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego do smaku
- do podania: ryż lub makaron
- opcjonalnie: śmietana lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
1. Kości umyj, włoszczyznę opłucz, co trzeba to obierz ;) Wrzuć do gara, zalej zimną wodą tak, aby wszystko dobrze przykryła (powiedzmy, że ok. 3 cm wody ponad kośćmi). Dodaj sporo ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka liści laurowych, "warzywko" i zioła.
2. Zagotuj i zbieraj tzw. "szum", który pojawi się na wierzchu. Gotuj aż mięso i warzywa będą miękkie.
3. W tym czasie przygotuj pomidory - sparz je dokładnie wrzątkiem, obierz ze skórki, wykrój zielone części i zmiksuj lub w warunkach ekstremalnych zetrzyj na tarce ;)
4. Wyciągnij z zupy mięso i warzywa i dodaj płynne pomidory. Jeśli zupa jest za mało pomidorowa możesz zmiksować więcej pomidorów lub dodać odrobinę koncentratu, ja osobiście często wybieram tą drugą opcję, bo wydaje mi się, że zupa jest wtedy jakaś "fajniejsza" :D
5. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z ryżem lub makaronem.
6. Zupę możesz zabielić też śmietaną, pamiętaj aby najpierw ją zahartować (tzn. dodawać do niej trochę gorącej zupy, dokładnie mieszając).
Fantastyczny przepis. Prosty i smaczny. :)
OdpowiedzUsuń