środa, 22 października 2014

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z grzybami

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z dodatkiem grzybów, podana z kaszą pęczak.

Danie, które powstało przypadkowo i spontanicznie - miałam zrobić dokładnie to samo, ale bez grzybów. Jak zwykle w weekend wsiadłam jednak na rower i przypadkiem koło mnie wyrósł podgrzybek, a za nim następny i kolejny. Trochę przykro było je wrzucać luzem do plecaka, ale tak zostawić chyba jeszcze gorzej :)


Grzyby wylądowały w obiedzie. Przy okazji - do niedawna żyłam w przekonaniu, że grzyby są kompletnie bezwartościowe - ostatnio jednak postanowiłam poczytać trochę na ten temat, bo trudno uwierzyć, żeby matka natura stworzyła coś kompletnie bezwartościowego i oczywiście okazało się, że jest to mit. Grzyby są dietetyczne, a przy okazji bogate w witaminy i sole mineralne, choć jednak trzeba też przyznać, że są ciężkostrawne i nie wszyscy powinni je jeść (np. nie są odpowiednie dla dzieci poniżej 3. roku życia).

Tym razem danie podałam z pęczakiem, który idealnie pasuje do wszelkich sosów, a najbardziej lubię go właśnie z grzybami.

ok. 4 porcji
Stopień trudności: łatwe
Składniki:

- pierś z kurczaka podwójna
- kilka świeżych podgrzybków lub prawdziwków
- 1 nieduża cebulka
- 1/2 pęczka koperku
- 2 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, kolorowy pieprz do smaku
- płatki suszonego czosnku do dekoracji

Przygotowanie: 

1. Na patelni rozpuść masło, przesmaż chwilę pokrojoną cebulkę, aż się zeszkli. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby*, dopraw solą, kolorowym pieprzem i smaż kilka minut. Przełóż na talerzyk.

2. Piersi z kurczaka umyj, osusz, przekrój każdą na dwa cieńsze plastry, oprósz solą i pieprzem. Na patelni po grzybach (nie trzeba jej myć) rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż na niej krótko mięso z obu stron. Następnie dolej ok. 1 szklankę wody, tak aby było przykryte, dodaj grzybki z cebulą i duś pod przykryciem.

3. Jogurt dokładnie wymieszaj w kubku z mąką, dodawaj po łyżce gorącego sosu, za każdym razem dokładnie mieszając, kiedy już będzie rzadkie i ciepłe wlej całość na patelnię i wymieszaj. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku solą i kolorowym pieprzem.

4. Koperek posiekaj, dodaj do sosu i duś jeszcze razem przez kilka minut.

Wuala :) Podawaj udekorowane płatkami suszonego czosnku - świetnie pasują do tego dania kasze wszelakie, ale ziemniaki lub ryż również będą bardzo dobre. No i jest to jedno z tych dań, które na drugi dzień po odgrzaniu smakują nawet lepiej, więc nie musisz się martwić, jeśli coś zostanie :)

* Grzybów staram się nie myć pod wodą, oczyszczam je specjalnie do tego celu wyznaczoną, miękką szczoteczką do zębów. Gdzieś kiedyś obiły mi się o oczy szczoteczki przeznaczone do czyszczenia grzybów, ale to zbędny luksus ;)



Sos przygotowałam na bazie jogurtu naturalnego, który świetnie zastępuje śmietanę :)

4 komentarze:

  1. I to jest właśnie to, co ja kocham! Gdyby tylko kurczaka zamienić na indyka to pomyślałabym, że talerz ktoś wyniósł z mojej kuchni! :)
    Uwielbiam takie propozycje.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki obiad cała moja rodzina zjadłaby z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czemuż ja do swojej Ewci nie wpadam z komentsami, hmmm.... A! Bo się odchudzam, a tu za dużo dobroci ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ mi Ewuś narobiłaś smaka na takie danie :-) Nawet i kurczaka bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!