Udka z patelni z marchewką i pietruszką oraz kaszą pęczak - warzywa "robią" za sałatkę, więc o zieleninę nie trzeba się już martwić ;) |
Niech mi ktoś do jasnej anielki wyjaśni, co można zaliczyć jako potrawkę z kurczaka, a co nie? Czy kurczak musi być "podziabany" czy mogą być całe udka? Czy sosu musi być dużo, czy wystarczy odrobina? Bo ja się bidulka motam :) W każdym razie dziś przedstawiam jeden z moich ulubionych, szybkich obiadów, jakkolwiek go nie nazwać.
Całość przygotowuję na jednej dużej patelni. I choć nie powinno się smażyć na oliwie z oliwek, ja jednak lubię jej aromat, więc w niektórych daniach łamię tę zasadę :) W tym przypadku używam zamiennie oliwy z oliwek i oleju rzepakowego.
Lubię w tym daniu to, że kiedy już wrzucę całość na patelnię, nie muszę nic więcej robić, tylko od czasu do czasu zamieszać. Warzywa "robią" za sałatkę, nie trzeba już nic kombinować. Jeśli nie przepadasz za pietruszką zastąp ją większą ilością marchewki ;)
Stopień trudności: średnie
Porcja: ok. 2 pałki na osobę, w zależności od "żarłoczności"
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- 4 dosyć duże marchewki
- 2 pietruszki
- 2 szalotki (lub inne nieduże cebule)
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- szklanka wody
- sól, kolorowy pieprz
- opcjonalnie: tymianek lub inne ulubione zioła
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Pałki z kurczaka przypraw solą i kolorowym pieprzem, najlepiej będą smakowały, jeśli zrobisz to kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy.
2. Marchewkę i pietruszkę pokrój w dosyć drobne paski, cebulę w piórka, czosnek w plasterki (uwaga! jeśli zdecydujesz się użyć całych udek z kurczaka marchewkę i pietruszkę pokrój w grubsze paski - w przeciwnym razie zanim mięso będzie gotowe, zrobi się warzywna papka).
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, obsmaż mięso na dużym ogniu z każdej strony. Dodaj warzywa i czosnek, smaż przez 2 - 3 minuty cały czas mieszając. Wlej szklankę wody i przykryj pokrywką. Duś około 25 - 35 minut (w zależności od wielkości pałek kurczaka), od czasu do czasu zamieszaj.
4. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dopraw do smaku solą, kolorowym pieprzem i tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami. Po nałożeniu na talerze posyp natką pietruszki.
Udka z kurczaka z patelni z marchewką i pietruszką. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!