Sałatka z roszponką, wędzoną piersią kurczaka i czosnkowym sosem |
Ci, którzy znają mnie osobiście, wiedzą jak bardzo zmieniła się moja dieta w ciągu ostatniego półrocza. Prawie nie ruszam wieprzowiny i wołowiny, nie piję też kawy, którą zawsze uwielbiałam ani czarnej herbaty. Również cukier rzadko gości w moim menu, a jeśli już gości to trzcinowy albo miód.
Generalnie jem trzy posiłki w ciągu dnia: śniadanie (kanapki, jajecznica itp, nie żadne owsianki), drugie śniadanie i obiadokolację, często późno wieczorem - wiem, niezbyt zdrowo... życie :) Do tego dużo owoców, bo lubię. W każdym razie właśnie te drugie śniadania od jakiegoś czasu wyglądają inaczej, bo zamiast kanapek robię sobie różne sałatki. Czasami z wędliną, rybą lub np. jajkiem, a innym razem z samych warzyw. Przeważnie z różnymi wersjami czosnkowego sosu, rzadziej np. z olejem z orzechów włoskich lub oliwą z oliwek.
Dzisiaj proponuję Wam taką właśnie sałatkę z moją ulubioną roszponką oraz kilkoma plasterkami wędzonej piersi kurczaka. Podaję ją z czosnkowym sosem i grzanką. Jest pyszna, zdrowa i można się nią całkiem przyzwoicie najeść :)
Stopień trudności: łatwe.
Porcje: 2
Składniki:
- kilka plasterków wędzonej piersi kurczaka (w pobliskim sklepie nazywa się to "filet książęcy")
- dwie garści roszponki
- 1/2 pomidora
- 1/2 niedużej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżeczki świeżego, posiekanego koperku do posypania
Na sos:
- 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
- 1/2 łyżeczki musztardy (użyłam bawarskiej)
- porządna szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
Dodatkowo do podania:
- razowy chleb (2 kromki) lub bułka na grzanki
- opcjonalnie: mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Warzywa umyj i osusz. Roszponkę rozdziel na dwa talerze lub półmiski. Pomidora i paprykę pokrój na kawałki, cebulę w piórka. Wyłóż na roszponkę. Na koniec zwiń w ruloniki plasterki piersi kurczaka i ułóż na wierzchu.
2. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z majonezem i musztardą, dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
3. Wylej sos na sałatkę, nie mieszaj - będzie wyglądała bardziej świeżo :) Sos możesz też podać w małej miseczce osobno. Całość posyp koperkiem.
4. Chleb lub bułkę posmaruj masłem i obsmaż z obu stron na patelni. Jeśli lubisz, gdy lekko przestygnie, posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
* Wpis powstał w ramach programu "Przyjaciele Winiary".
Sałatka z piersią z kurczaka smakuje idealnie z grzanką z ciemnego pieczywa! |
Uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zaprasza do siebie :)
ojej.. ja bez kawy to nie dałabym rady.. tzn nie chodzi o to, że pobudza, ale bardziej o jej smak.. :)
OdpowiedzUsuńA sałatka boska! Uwielbiam takie, szczególnie mi się na uczelni przydają!