Sałatka z pieczarek - na co dzień i od Święta! |
Nigdy nie ładuję aparatu fotograficznego "na zapas" - w trosce o baterię podpinam go dopiero, gdy jest już rozładowany do zera. I tak się niestety czasem zdarza (dziś właśnie na przykład), że po zrobieniu sześciu zdjęć pojawia się smutny komunikat, który oznacza, że z "sesji zdjęciowej" nici. Szczęśliwie dziś udało mi się zrobić sześć zdjęć sałatki, więc przepis mógł się pojawić!
Choć prosty, wręcz banalny, to jednak wart publikacji. Sałatka pieczarkowa to jedna z moich ulubionych. Do niedawna pieczarki obgotowywałam (tę wersję znajdziesz tutaj), ostatnio wolę je usmażyć. Jest szybciej i wydaje mi się, że smaczniej.
Pieczarkowa jest świetna na co dzień, ale idealnie sprawdza się też w Święta. Jedyna wada - szybko znika. Dlatego poświątecznie prezentuję wersję "podwójną", z całego kilograma pieczarek. Na co dzień można przygotować pół tej porcji, ale jeśli pokochacie ją tak jak ja, nie będziecie się bawić w rozwiązania połowiczne - gwarantuję ;)
Przypraw ją dobrze solą i kolorowym pieprzem! Sałatka smakuje również wyśmienicie, jeśli dodasz do niej pół puszki zielonego groszku!
Składniki:
- 1 kilogram ładnych, świeżych pieczarek
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 pęczki szczypiorku (nie bardzo duże)
- 4 łyżki Majonezu Delikatnego Winiary
- sól
- pieprz
- grubo zmielona papryka chilli
Przygotowanie:
1. Pieczarki umyj, odstaw na sitku, żeby obeschły, a następnie pokrój w kostkę i lekko posól. Smaż na suchej patelni, na dużym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli, odstaw do wystygnięcia.
2. Jajka obierz i drobno pokrój. Szczypiorek umyj i również pokrój dosyć drobno.
3. Dodaj jajka i szczypiorek do wystudzonych pieczarek (ja mieszam całość na dużej patelni, na której smażyłam pieczarki, ale możesz równie dobrze zrobić to w misce). Dodaj 4 łyżki Majonezu Delikatnego, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz bardziej "majonezowe" sałatki, dodaj jeszcze łyżkę.
Podoba Ci się? Daj znać w komentarzu lub na Facebooku!
Sałatkę możesz urozmaicić dodając do niej pół puszki zielonego groszku :) |
Ja dodaję jeszcze ser żólty pokrojony w kostkę
OdpowiedzUsuń