wtorek, 6 stycznia 2015

Jollof rice - afrykańskie risotto

Jollof rice - czyli ryż z zachodniej afryki.

Gdy na BBC Food znalazłam przepis na to afrykańskie risotto, nawet nie przypuszczałam, że aż tak mnie zachwyci. Tak, zdecydowanie przerosło moje oczekiwania.

Jollof rice, inaczej Benachin (czyli "jeden garnek"), pochodzi z języka Wolof, którym mówią Wolofowie. Historyczna nazwa plemienia to Jollof i kółko się zamyka. W każdym razie jest to potrawa w zachodniej afryce, a zwłaszcza w Nigerii, dlatego też czasami w języku polskim bywa nazywana "ryż po nigeryjsku".


Ale nazwy nazwami - konkrety. Do przygotowania "dżolofu" najczęściej używany jest ryż afrykański lub basmati. Ja użyłam tego drugiego, kierując się dostępnością w sklepach ;) Podstawą są pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i dużo cebuli. Do tego przyprawy i gotowe, choć można też dodawać różne rodzaje mięsa, ryby lub warzywa. W przepisie z BBC, na którym się opierałam, była np. czerwona papryka.

Mam nadzieję, że Jollof rice zachwyci Cię równie mocno, jak mnie :) Koniecznie daj znać w komentarzu!

Stopień trudności: bardzo łatwe
Porcja: duża rodzinna :) 
Dodatkowe zalety:  danie jednogarnkowe
Składniki:

- 2 łyżki oleju
- 2 duże cebule
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne
- 1 kostka Bulionu Warzywnego Winiary
- 1 łyżeczka tymianku
- 250 gramów ryżu basmati
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie: inne ulubione zioła, więcej ostrej papryki, ząbek lub dwa czosnku (wyciśnięte pod koniec)

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni podgrzej olej i zeszklij posiekane w drobną kostkę cebule. Dodaj puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, curry, liść laurowy, imbir i chilli lub pieprz cayenne. Duś pod przykryciem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż się zredukuje.

2. Następnie wlej pół litra wody, wkrusz kostkę warzywną Winiary, dodaj tymianek, przykryj i zagotuj. Gotuj kolejne 5 minut.

3. Wsyp ryż, przykryj i duś na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki. Gdyby okazało się, że całość jest już gęsta, a ryż jeszcze "nie doszedł" dolej 100 ml wody i duś jeszcze chwilę.

4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, curry i ostrą papryką. Podawaj z czym dusza zapragnie ;)


Podoba Ci się? Daj znać w komentarzu lub na Facebooku!





3 komentarze:

  1. jollof pochodzi z Ghany, owszem jest pyszny. W przepisie zabrakło najwazniejszego skladnika chilii(Dla afryki to najwazniejsze warzywo!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. chodzilo mi o swieze chili, a jakiego nic nie ostry powder ;)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!