Pyszny, kremowy sernik z lekko kakaowym spodem |
Serniki są u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o ciasta. Co prawda ostatnio nie piekę ciast co niedzielę, a raczej preferuję zdrowsze przekąski, ale nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez sernika. W te Święta mama upiekła tak smaczny, że mało brakowało, a wcale nie spróbowałabym pozostałych ciast, tak byłam zajęta pochłanianiem sernika :)
Ten również zniknął prawie tak szybko, jak się pojawił. Co prawda spód i wierzch wizualnie powinny być trochę ciemniejsze, ale połaszczyłam się na tanie kakao, a co za tym idzie powinnam była dać go chyba dwa razy więcej niż w przepisie, żeby osiągnąć zamierzony efekt kolorystyczny. Ponieważ jednak smak ważniejszy niż wygląd, podaję ilość taką jak trzeba i polecam kupić porządne, ciemne kakao.
Użyłam też ziarenek z laski wanilii, a to co z niej zostało dorzuciłam do domowego ekstraktu waniliowego. Nie dają one tak intensywnego aromatu, jak cukier waniliowy czy wanilinowy lub ekstrakt, ale to nie ma być sernik waniliowy, a te małe, czarne kropeczki dodają tyle uroku ;) Ach, no i oczywiście jak zwykle powtórzę - jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, dodaj do masy serowej więcej cukru. Jeśli nie wiesz ile, możesz gotową masę dosłodzić przesianym cukrem pudrem. Ważne, żeby nie było w nim grudek! Moje ciasta są mniej słodkie od tych dostępnych w cukierniach!
Składniki na tortownicę 24 cm.
Ciasto:
- 250 gramów mąki pszennej
- 125 gramów zimnego masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 125 gramów miękkiego masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary (bez cukru)
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 laska wanilii (ziarenka)
- opcjonalnie: rodzynki, kandyzowane owoce lub kawałki czekolady
Przygotowanie:
1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, kakao i proszek do pieczenia i zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na dwie części w proporcji ok. 1/3 i 2/3. Mniejszą część schowaj do zamrażalnika, a większą wylep spód blachy. Możesz to zrobić ręcznie lub po prostu rozwałkować.
2. Jeśli masz czas, włóż blachę z ciastem na pół godziny do lodówki. Spód podpiekaj przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
3. Przygotuj masę serową. Utrzyj masło z cukrem, następnie dodawaj po jednym jajka. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec jeśli chcesz wsyp rodzynki lub inne dodatki i wymieszaj łyżką.
4. Przełóż masę serową na podpieczony spód, zetrzyj na wierzch pozostałe ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po tym czasie uchyl lekko na minutę drzwiczki piekarnika, zamknij ponownie i zostaw do wystygnięcia. Po jakichś 20 minutach uchyl ponownie drzwiczki, jeśli chcesz, żeby sernik szybciej wystygł.
Życzę smacznego i polecam funpage na Facebooku :)
Jeśli jesteś fanem bardzo słodkich ciast, dodaj do masy serowej więcej cukru. Ja używam go niedużo, ponieważ tak lubię :) |
Ewa, przypomniałaś mi smak dzieciństwa. Kiedyś moja mama go piekła bardzo często. Zrobię go i zaskoczę całą rodzinkę:-)
OdpowiedzUsuńMmm, jestem pewna, że smakował bajecznie :)
OdpowiedzUsuńA ja mam budyń waniliowy z cukrem i co teraz ? :)
OdpowiedzUsuńKuchareczki ratunku bo ja sernik pierwszy raz piekę :")
Twaróg sernikowy - wiaderko 1kg - smak wanioliowy
budyń kupiłam waniliowy ale z cukrem juz ....
prosze o pomoc - Magda
WESOŁYCH ŚWIĄT :-)