wtorek, 13 stycznia 2015

Sernik królewski (na kruchym, kakaowym spodzie)

Pyszny, kremowy sernik z lekko kakaowym spodem

Serniki są u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o ciasta. Co prawda ostatnio nie piekę ciast co niedzielę, a raczej preferuję zdrowsze przekąski, ale nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez sernika. W te Święta mama upiekła tak smaczny, że mało brakowało, a wcale nie spróbowałabym pozostałych ciast, tak byłam zajęta pochłanianiem sernika :)



Ten również zniknął prawie tak szybko, jak się pojawił. Co prawda spód i wierzch wizualnie powinny być trochę ciemniejsze, ale połaszczyłam się na tanie kakao, a co za tym idzie powinnam była dać go chyba dwa razy więcej niż w przepisie, żeby osiągnąć zamierzony efekt kolorystyczny. Ponieważ jednak smak ważniejszy niż wygląd, podaję ilość taką jak trzeba i polecam kupić porządne, ciemne kakao.

Użyłam też ziarenek z laski wanilii, a to co z niej zostało dorzuciłam do domowego ekstraktu waniliowego. Nie dają one tak intensywnego aromatu, jak cukier waniliowy czy wanilinowy lub ekstrakt, ale to nie ma być sernik waniliowy, a te małe, czarne kropeczki dodają tyle uroku ;) Ach, no i oczywiście jak zwykle powtórzę - jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, dodaj do masy serowej więcej cukru. Jeśli nie wiesz ile, możesz gotową masę dosłodzić przesianym cukrem pudrem. Ważne, żeby nie było w nim grudek! Moje ciasta są mniej słodkie od tych dostępnych w cukierniach!

Składniki na tortownicę 24 cm.

Ciasto:

- 250 gramów mąki pszennej
- 125 gramów zimnego masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary

Masa serowa:

- 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 125 gramów miękkiego masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary (bez cukru)
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 laska wanilii (ziarenka)
- opcjonalnie: rodzynki, kandyzowane owoce lub kawałki czekolady

Przygotowanie:

1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, kakao i proszek do pieczenia i zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na dwie części w proporcji ok. 1/3 i 2/3. Mniejszą część schowaj do zamrażalnika, a większą wylep spód blachy. Możesz to zrobić ręcznie lub po prostu rozwałkować.

2. Jeśli masz czas, włóż blachę z ciastem na pół godziny do lodówki. Spód podpiekaj przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

3. Przygotuj masę serową. Utrzyj masło z cukrem, następnie dodawaj po jednym jajka. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec jeśli chcesz wsyp rodzynki lub inne dodatki i wymieszaj łyżką.

4. Przełóż masę serową na podpieczony spód, zetrzyj na wierzch pozostałe ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po tym czasie uchyl lekko na minutę drzwiczki piekarnika, zamknij ponownie i zostaw do wystygnięcia. Po jakichś 20 minutach uchyl ponownie drzwiczki, jeśli chcesz, żeby sernik szybciej wystygł.

Życzę smacznego i polecam funpage na Facebooku :)



Jeśli jesteś fanem bardzo słodkich ciast, dodaj do masy serowej więcej cukru. Ja używam go niedużo, ponieważ tak lubię :) 

3 komentarze:

  1. Ewa, przypomniałaś mi smak dzieciństwa. Kiedyś moja mama go piekła bardzo często. Zrobię go i zaskoczę całą rodzinkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, jestem pewna, że smakował bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam budyń waniliowy z cukrem i co teraz ? :)

    Kuchareczki ratunku bo ja sernik pierwszy raz piekę :")

    Twaróg sernikowy - wiaderko 1kg - smak wanioliowy

    budyń kupiłam waniliowy ale z cukrem juz ....
    prosze o pomoc - Magda

    WESOŁYCH ŚWIĄT :-)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!