czwartek, 12 marca 2015

Lekka sałatka z kurczakiem

Lekka sałatka z kurczakiem podlanym winem i musztardowym sosem.

Na dworze coraz bardziej wiosennie i jak co roku o tej porze nadchodzi dla mnie pora porządków. Okna, komputer, wszystko nabiera blasku :) Z pulpitu znikną zbędne ikonki, na Facebooku strony, które nic ciekawego do mojego życia nie wnoszą - a tych będzie sporo. Po kolei, stopniowo, świat staje się prostszy i czystszy. A gdy zrobi się cieplej wreszcie wyruszę na działkę odgruzować przyczepę i posadzić w ogródku warzywa. Tego chyba najbardziej nie mogę się doczekać :)


Ale póki co, trzeba korzystać z tego co jest - papryka, cebulka, pomidorki koktajlowe czy różne sałaty o tej porze roku smakują nieźle, a w okresie przeziębień i wahań temperatury warto częściej sięgać po zieleninę! Jeśli do sałatki dodamy kurczaka, będzie całkiem sycącym daniem, które można też zabrać w pudełku do pracy na drugie śniadanie.


4 porcje
Składniki:

- 500 gramów polędwiczek z piersi kurczaka*
- Pomysł na... kurczaka w papryce i ziołach Winiary
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 50 ml białego, wytrawnego wina
- 2 główki mini sałaty rzymskiej
- 1/2 czerwonej papryki
- kilkanaście żółtych pomidorków koktajlowych
- 1/2 dużej cebuli

Sos:

- 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całą gorczycą)
- 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- ok. łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- sól, kolorowy pieprz
- dowolne zioła

*lub piersi pokrojonej w paski

Przygotowanie: 

1. Polędwiczki z kurczaka posyp połową przyprawy z opakowania "Pomysłu na...", dokładnie wymieszaj (możesz to zrobić w dołączonym rękawie) i odstaw na minimum 30 minut. Drugą połowę przyprawy możesz szczelnie zamknąć i wykorzystać następnym razem. Usmaż mięso na dużym ogniu na łyżce oleju, gdy z obu stron się zrumieni dodaj wino i smaż do momentu, aż odparuje. Zdejmij z patelni i odstaw do wystygnięcia.

2. Sałatę pokrój dosyć drobno, paprykę w niewielką kostkę, pomidorki przekrój na pół, cebulę posiekaj. Wymieszaj w jednej dużej lub ułóż warstwami w mniejszych miseczkach.

3. Przygotuj sos: do musztardy powoli dodawaj olej, cały czas mieszając. Dodaj sok z cytryny, wodę i dopraw przyprawami i ziołami.

4. Polej sałatkę sosem, wyłóż na nią polędwiczki z kurczaka. Jeśli wolisz, możesz pokroić je na mniejsze kawałki :)

Polub funpage, aby być na bieżąco z nowymi przepisami!




Wpis powstał w ramach programu "Przyjaciele Winiary"

Sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy w pudełku - doskonale spełni rolę drugiego śniadania :) 

1 komentarz:

  1. FAJNY POMYSŁ!
    ;-)

    Zapraszam na smykwkuchni.blogspot.com ;-)
    Miłego Dnia!

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!