poniedziałek, 30 lipca 2012

Jajecznica z maślakami :)

Kolejny weekend na działeczce... W sobotę na śniadanie miały być jajka na miękko... Miały. Pojechałam rano po pyszny wiejski chleb, a kiedy wróciłam i wysiadłam z auta wyrósł koło mnie śliczny maślaczek ;) Oczywiście plany śniadaniowe uległy zmianie, a po piętnastu minutach buszowania pomiędzy sosenkami miałam to, co na zdjęciu :) Wystarczyło ;)

Maślaki to moje ulubione grzyby do jajecznicy :) Krótka instrukcja wykonania:

Składniki (2 porcje):

- maślaki
- 4 -5 jajek
- łyżka masła
- sól
- opcjonalnie: mała cebula, pieprz

Przygotowanie:

1. Maślaki obieramy ze skórki, korzonki delikatnie czyścimy nożykiem. Kroimy je w kostkę.

2. Rozgrzewamy masło na patelni, a kiedy się roztopi wrzucamy grzybki (i ewentualnie pokrojoną w kostkę niedużą cebulkę). Delikatnie solimy i porządnie podsmażamy kilka minut.

3. Wbijamy jajka i jeszcze raz solimy. Smażymy dopóki jajka się nie zetną.

Prosta sprawa, a ile radości - zwłaszcza z pysznym, świeżym chlebem ;)

A na zdjęciu fragment polowych warunków, w jakich powstała moja jajecznica... Butla z gazem i palnik, drewniany stół (hand made by M.) i nie za młode, nie za piękne krzesełka turystyczne ;) 



8 komentarzy:

  1. Sam to dziś zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zrobiłam z pierwszych maślaków :) booooskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie zazdroszczę :D u mnie jeszcze w tym roku się nie pojawiły :)

      Usuń
  3. Przed chwilą zjadłem z dokładką ;DD Mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja właśnie smaze maslaczki z cebulka, dodam jajka i..... Poezja :-)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!