poniedziałek, 16 lipca 2012

Pampuchy, czyli kluski na parze...

Pampuchy to pyszne, miękkie, drożdżowe bułeczki, które można przyrządzić na słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem. Niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, ale warto się poświęcić, bo te domowej roboty są najlepsze:)

Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić.

Składniki:

- pół kostki drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru
- szklanka mleka + ok. 4 łyżki ;)
- 750g mąki pszennej
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej!)
- 125g masła
- 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i 2 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 20 minut).

2. W garnuszku rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. Do ciasta będzie potrzebne ciepłe, ale nie gorące.

3. W dużej misce zalewamy odrobiną wrzącego mleka dwie łyżki mąki, dokładnie rozcieramy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy wystygnie dodajemy resztę mąki, sól, wbijamy jajka, wlewamy rozpuszczone masło. Następnie wlewamy ciepłe mleko (nie gorące!) i drożdże. Wyrabiamy porządnie ciasto, "nabijając" do niego powietrze, przez około 10 minut - ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mąki i jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia.


5. Teraz pora na "gotowanie". Gotujemy w garnku wodę i umieszczamy kluski nad parującą wodą. Można to robić na specjalnym sitku (widziałam takie już nawet za 5 złotych) lub na gazie. Przykrywamy całość np. dużą metalową miską. Po około 15 minutach kluchy gotowe ;)

Można je podawać na wiele sposobów - jak pisałam wcześniej dla mnie najlepsze są z karkówką w sosie, bo to taki smak mojego dzieciństwa. Innych pomysłów jest mnóstwo - z sosem pieczarkowym, z ciepłym mlekiem na śniadanie, a może pampuchy w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem?

Napiszcie w komentarzach z czym Wy najbardziej lubicie jeść pampuchy!

2 komentarze:

  1. Dobre są też z truskawkami i śmietaną na słodko.
    D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z sosem waniliowym albo truskawkowym :-) Są przepyszne :-)
    A.

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!