Pyszne, wilgotne i delikatnie cynamonowe muffinki. Najlepiej smakują z kwaśnymi jabłkami, ale i ze słodkimi będą bardzo dobre. Jabłek spokojnie można pokroić jeszcze więcej, a miłośnicy cynamonowych smaków mogą dodać całą łyżeczkę przyprawy, a nie pół.
- 2,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- łyżka domowego cukru waniliowego
- duża szczypta soli (ok. pół łyżeczki)
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Składniki mokre:
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- 200 ml mleka
Dodatkowo:
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek (ja pokroiłam 5 małych papierówek)
- cukier trzcinowy do posypania muffinek (niekoniecznie)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami.
2. W osobnych miskach mieszamy porządnie składniki suche i mokre. Następnie wsypujemy suche do mokrych i łyżką chwilę mieszamy dopóki nie powstanie jednolita masa. Dodajemy jabłka.
3. Przekładamy ciasto łyżką do blaszki - każda dziurka będzie prawie pełna. Z wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym, dzięki niemu po upieczeniu muffinki będą miały słodką, chrupiącą skórkę.
4. Pieczemy około 20 minut.
aż wyobraziłam sobie ich zapach, same pyszności
OdpowiedzUsuńjeszcze pachną w całym domu :)
Usuńjabłka i cynamon to moje ulubione jesienne połączenie smakowe :D
OdpowiedzUsuń