czwartek, 4 października 2012

Cukier cynamonowy - home made :)


Mam 50 kilo cukru, więc możecie się spodziewać w najbliższym czasie "cukrzanych" przepisów ;) Dziś cukier cynamonowy - idealny do kawy... świeżo starta kora cynamonowa pachnie obłędnie - zupełnie nie da się tego porównać z przyprawą w proszku.

Do przygotowania cukru użyłam kawałka kory ok. 7 cm. Po starciu wyszły dwie łyżeczki wiórek. 

Składniki:

- szklanka cukru
- kawałek kory cynamonowej

Przygotowanie:

1. Cynamon ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z cukrem. Przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiczku, do którego wrzucamy resztę kory, która została po starciu. Koniec. 

Najdłuższy przepis świata;) Do przygotowania można użyć drobnego cukru lub zwykły zmielić w blenderze, jeśli chcesz używać go do wypieków. Świetny dodatek do ciast, ale też jak wspomniałam można po prostu posłodzić nim kawę lub herbatę, aby nadać jej cynamonowego aromatu! 

Starcie cynamonu nie zajmuje dużo czasu, a można przy tym spędzić przyjemnie wieczór upajając się zapachem :)



1 komentarz:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!