poniedziałek, 15 października 2012

Polędwiczka w sosie grzybowym (ze świeżymi grzybami)

Uwielbiam polędwiczkę we wszelkich sosach, a że weekend był grzybowy...

Do tej potrawy idealnie nadają się prawdziwki, podgrzybki, kozaki... Jest również dosyć szybka w przygotowaniu, bo mięso szybciutko robi się miękkie. 

Sos jest naprawdę pyszny i chyba nie może się nie udać:) Wybaczcie mało szczegółowo podane ilości składników, ale... każdemu inna ilość grzybów trafia się w lesie - ja akurat miałam 2 średnie prawdziwki i kilka kozaków. Można dodać ich więcej i będzie jeszcze lepiej. W zależności od tego różna ilość masła będzie potrzebna do ich podsmażenia:)

Jeśli nie macie pod ręką świeżych lub nawet mrożonych grzybów, polecam przepis na polędwiczkę w sosie pieczarkowym!

Składniki:

- polędwiczka wieprzowa (ok. 300 - 400g)
- grzyby (dowolna ilość)
- 1 cebula
- ok. 200 ml przegotowanej wody
- sól, pieprz
- odrobina mąki
- masło do smażenia

Przygotowanie:

1. Polędwiczkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką.

2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy krótko polędwiczki z dwóch stron i ściągamy z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulkę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze trochę masła. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę grzybki i porządnie podsmażamy (ja również w tym momencie przyprawiłam je solą i pieprzem).

3. Kiedy grzybki są miękkie i dobre w smaku dodajemy podsmażone kawałki polędwicy i wlewamy wodę. Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki można go zagęścić mąką (łyżeczkę lub dwie mąki dokładnie rozcieramy z odrobiną zimnej wody, a następnie dolewamy po kilka łyżek sosu i mieszamy - dopiero dobrze ciepłe wlewamy na patelnię).

4. Doprawiamy do smaku.


2 komentarze:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!