wtorek, 15 maja 2012

Polędwica w sosie pieczarkowym

Prosta, szybka i naprawdę smaczna potrawa ze składników dostępnych o każdej porze roku. 

Jeśli jednak masz pod ręką świeże lub mrożone prawdziwki, podgrzybki czy kozaki zerknij na przepis na polędwicę w sosie ze świeżymi grzybami :)

Składniki:

- polędwica wieprzowa
- 300g pieczarek
- dwie łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz (ew. inne przyprawy, ale te dwie w zupełności wystarczą)
- ząbek czosnku
- odrobina mąki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Polędwicę kroimy na plastry (ok. 1,5cm grubości), rozbijamy delikatnie tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.

2. Oprószamy mięso mąką i podsmażamy krótko na dosyć dużym ogniu. Przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pieczarki.

3. Kiedy woda z pieczarek odparuje wkładamy z powrotem mięso, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilka minut.

4. Do śmietany dodajemy szczyptę soli i dolewamy po łyżce sos, cały czas dokładnie mieszając. Wlewamy na patelnię i gotujemy jeszcze kilka minut.

5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

1 komentarz:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!