Jeśli jednak masz pod ręką świeże lub mrożone prawdziwki, podgrzybki czy kozaki zerknij na przepis na polędwicę w sosie ze świeżymi grzybami :)
Składniki:
- polędwica wieprzowa
- 300g pieczarek
- dwie łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz (ew. inne przyprawy, ale te dwie w zupełności wystarczą)
- ząbek czosnku
- odrobina mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Polędwicę kroimy na plastry (ok. 1,5cm grubości), rozbijamy delikatnie tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Oprószamy mięso mąką i podsmażamy krótko na dosyć dużym ogniu. Przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pieczarki.
3. Kiedy woda z pieczarek odparuje wkładamy z powrotem mięso, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilka minut.
4. Do śmietany dodajemy szczyptę soli i dolewamy po łyżce sos, cały czas dokładnie mieszając. Wlewamy na patelnię i gotujemy jeszcze kilka minut.
5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
pychotka!!!
OdpowiedzUsuń