środa, 7 listopada 2012

Kolorowe koreczki ze schabowymi rulonikami, pomidorkiem i bazylią

Właśnie dlatego, że jest ponuro, że pada, że jest paskudnie i że wszyscy znowu zaczęli narzekać (a przecież jesień rozpieszczała nas w tym roku bardzo długo!) mam dziś propozycję kolorową i optymistyczną :) 

Wszelkiego rodzaju koreczki ładnie prezentują się na imprezowym stole. Im bardziej kolorowo, tym lepiej. Moje zrobiłam z bułką, ale możesz zastąpić ją zwykłym lub razowym chlebem. Możesz też zrezygnować z chleba i pomiędzy pomidora a bazylię włożyć małą kulkę mozzarelli.




Roladki schabowe najlepiej przygotować dzień wcześniej - nie będzie problemu z krojeniem i nabijaniem gorących:)

Składniki (na około 30 koreczków - w zależności od wielkości plastrów schabu):

- bułki lub chleb i odrobina masła do ich posmarowania
- 5 (najlepiej nie bardzo dużych) plastrów schabu
- 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub innej mocno wędzonej
- 2 małe serki topione (takie trójkąciki) - można pominąć
- kilka pomidorków koktajlowych
- listki bazylii
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Schaby rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy je na plasterkach szynki. Kładziemy na każdy kawałek serka topionego i zawijamy w ciasne ruloniki. Po zawinięciu szynka powinna być "na wierzchu".

2. Roladki smażymy na odrobinie oleju najpierw na dość dużym ogniu z każdej strony, później zmniejszamy i jeszcze trochę smażymy tak, żeby nie były surowe w środku. Odkładamy je, żeby wystygły, a najlepiej jeśli zostawimy na noc w lodówce.

3. Bułki lub chleb kroimy w małe kwadratowe kromki, smarujemy masłem (niekoniecznie). Roladki kroimy w okrągłe plasterki (ok. 1 cm grubości). Umyte pomidorki kroimy na ćwiartki lub połówki.

4. Kładziemy na desce chlebowy kwadracik, na nim układamy plasterek roladki, wbijamy wykałaczkę. Na wierzch nabijamy kawałek pomidorka i złożony na pół listek bazylii.

Takie schabowe roladki w mocno wędzonej szynce mają ciekawy, charakterystyczny smak, dlatego dobrze komponują się w koreczkach. Ale są też bardzo fajną propozycją obiadową z ziemniakami albo frytkami i surówką, więc jeśli znudził Wam się klasyczny schabowy... ;)


1 komentarz:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!