wtorek, 13 listopada 2012

Kotlety wieprzowe w sosie z sera camembert

Przepis pochodzi z książki "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku", której recenzja pojawi się wkrótce na blogu. Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. 

Ogólnie danie jest świetne, a jego największym atutem jest właśnie sos serowy, z delikatnie wyczuwalną nutką wina. Przygotowuje się je szybko i łatwo, jedyny problem (jak dla mnie) to obranie camemberta ze skórki. Może ktoś zna łatwy sposób i chciałby się podzielić?

Składniki: 

- 600 g kotletów wieprzowych
- łyżka masła
- 75 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- ok. 200 ml słodkiej śmietanki
- 2 sery camembert
- 2 płaskie łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki suszonego tymianku (w oryginalnym przepisie listki z 3-4 gałązek świeżego)
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Rozbijamy delikatnie mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kotlety. Kiedy z obu stron się zarumienią odkładamy w ciepłe miejsce (np. do lekko rozgrzanego piekarnika).

2. Camemberty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

3. Do pozostałego na patelni masła dolewamy wino, kiedy się zagotuje dodajemy około połowy śmietanki oraz tymianek. Dodajemy ser i musztardę, mieszamy dopóki ser się nie rozpuści. Powoli rozrzedzamy sos śmietanką do uzyskania pożądanej gęstości.

4. Polewamy sosem kotlety.

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś kurczaka w sosie z camemberta, ale przyznaję, że taka wersja sosu z winem może być nawet lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wina jest niby niewiele, ale jest delikatnie wyczuwalne i daje fajny efekt:) Polecam!

      Usuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!