środa, 5 grudnia 2012
Ryż z jabłkami i orzechami włoskimi na szybko
Uwielbiam ryż z jabłkami - na śniadanie, drugie śniadanie, deser, podwieczorek albo kolację, a nawet na obiad! Najlepszy ryż z jabłkami zapieka tato, nie wiem jak on to robi, ale jest pyszny!:) Ja jestem leniem i zapiekać mi się nie chce... A dla leniuchów proste rozwiązania są najlepsze...
Jeśli masz słoiczek prużonych jabłek - wyśmienicie, będzie jeszcze szybciej:) Jeżeli nie obierz i pokrój w kostkę 3-4 jabłka, podsmażaj je na patelni podlewając delikatnie wodą do momentu, aż powstanie mus, jeśli trzeba dosłodź do smaku.
Składniki (2 porcje):
- pół szklanki ryżu (suchego do ugotowania)
- mały słoiczek prużonych jabłek
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- dwie garści połamanych orzechów włoskich (+ połówki orzechów do dekoracji)
- kilka goździków dla zapachu i dekoracji :)
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Nie solimy wody! Dopiero pod koniec gotowania dodajemy dosłownie maleńkie pół łyżeczki soli.
2. Mieszamy ryż z prużonymi jabłkami, dodajemy orzechy, po dwie szczypty cynamonu i gałki muszkatołowej. Możesz dosypać więcej, ja lubię delikatnie;)
3. Jemy na ciepło lub na zimno. Można podgrzać delikatnie w mikrofalówce. Przed podaniem dekorujemy połówkami orzechów i goździkami.
Jeśli lubisz rodzynki możesz też trochę wsypać:) Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jeszcze nigdy nie jadłam ryżu na słodko, ale brzmi super ;)zapraszam na miss-coffie.blogspot.com :)
OdpowiedzUsuńPolecam:) Chociaż w moim wykonaniu jest to bardziej kwaskowate;) Raczej oszczędnie posłodziłam;)
Usuń