Moja ulubiona potrawa z warsztatów kulinarnych, na których byłam ostatnio :) Przyznam się szczerze, że było to moje pierwsze w życiu starcie z jagnięciną i teraz już wiem, że na pewno nie ostatnie ;)
W trakcie warsztatów podawaliśmy danie z warzywami na patelnię z suszonymi pomidorami i chlebkiem pita, a także z sosem tzatziki z warzywami. Możecie użyć dowolnej, gotowej warzywnej mieszanki lub przygotować swoją ulubioną sałatkę ze świeżych warzyw. Myślę, że idealnie będzie smakować również z sosem czosnkowym, chociaż nie jestem obiektywna, bo gęsty sos czosnkowy pasuje dla mnie idealnie do wszystkiego :)
Składniki:
- 4 kotleciki jagnięce z kostką
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego
- przyprawa kebab-gyros
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
Składniki na sos tzatziki z warzywami:
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ogórek
- 4 duże rzodkiewki
- 2 pomidory
- 1 mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ogórek ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odciskamy nadmiar soku. Następnie ścieramy na tarce rzodkiewkę. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę. Mieszamy warzywa z jogurtem, doprawiamy do smaku i posypujemy szczypiorkiem.
2. Z oleju, przyprawy kebab-gyros, musztardy i miodu przygotowujemy marynatę. Maczamy w niej kotleciki tak, aby kostki pozostały suche. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 - 4 godziny.
3. Pieczemy kotlety na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej po 2 - 3 minuty z każdej strony. Podajemy z chlebkiem pita, warzywami i sosem tzatziki.
Pyszna był ta jagnięcina :) Pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńwszystkie moje smaki:) do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńTak, zdecydowanie jagnięcina była daniem jednym z lepszych. Miałam okazję kiedyś jeść ją w greckiej knajpie i nie przypadła mi do gustu, a tu wręcz przeciwnie - zyskała w moich oczach:-)
OdpowiedzUsuń