wtorek, 12 lutego 2013

Polędwica pieczona w porach i ziemniaczki zasmażane z tymiankiem

Przeglądając jakąś gazetkę w sklepie trafiłam na przepis na polędwiczkę pieczoną właśnie w liściach pora... część przepisu zapamiętałam, resztę przerobiłam po swojemu:) Moja polędwiczka marynowała się około 20 godzin, bo posmarowałam ją marynatą wieczorem, a piekłam dopiero następnego dnia na obiad. Dzięki temu była pyszna - pikantna nie tylko z zewnątrz, ale również w środku. Warto przygotować ją sobie chociaż kilka godzin przed pieczeniem (np. rano przed wyjściem do pracy), zawinąć w folię lub zamknąć w plastikowym pojemniku i odłożyć do lodówki. 

Jeśli wolisz, żeby potrawa była mniej pikantna możesz użyć małej ilości pieprzu lub zastąpić go ulubionymi ziołami. 

Składniki (dla 2-3 osób): 

- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka musztardy
- 1 nieduży por
- sól
- pieprz kolorowy (najlepiej świeżo i grubo zmielony)

Dodatkowo:
- ziemniaki (dowolna ilość)
- suszony tymianek

Przygotowanie: 

1. Polędwiczkę myjemy i osuszamy, delikatnie posypujemy z każdej strony solą. Musztardę dokładnie mieszamy z olejem, smarujemy całą polędwiczkę, na koniec dosyć obficie posypujemy kolorowym pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia.

3. Z pora odcinamy ciemne liście, wykorzystamy tylko jego jaśniejszą część. Myjemy ją i nacinamy wzdłuż. Delikatnie oddzielamy od siebie poszczególne warstwy. Gotujemy je przez około 2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, żeby zmiękły. Wyciągamy i odkładamy na chwilę.

4. Kiedy liście pora wystygną, dokładnie owijamy nimi całą polędwiczkę. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Ja piekłam bez przykrycia, ale jeśli chcesz, żeby mięso było bardziej wilgotne, możesz piec pod pokrywką.

5. Polędwiczkę pieczemy ok. 40 - 45 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę. 10 minut przed planowanym końcem pieczenia podsmażamy ziemniaczki na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż ładnie nam się zrumienią. Posypujemy tymiankiem.

6. Po wyjęciu z piekarnika polędwiczkę kroimy na kawałki grubości ok. 1 cm. Podajemy z ziemniaczkami i dowolną surówką.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. wyglądają super ;) a ten kwiatuszek bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dekoracja z kwiatka piękna, a danie też niczego sobie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie :)mięso wygląda na soczyste ;)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!