wtorek, 2 kwietnia 2013

Pulpety w sosie koperkowym

Po świętach mam dla Was propozycję szybkiego obiadu, z dedykacją dla wszystkich, którzy zmęczyli się długim staniem w kuchni i przygotowywaniem pracochłonnych potraw ;) 

Pyszne, delikatne pulpeciki z dużą ilością sosu. Choć z tym sosem na zdjęciu jakoś nie zaszalałam, wierzcie mi na słowo, wychodzi go sporo;) 

Zdrowy i prosty obiad, który będzie smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Z podanych składników wychodzi około 20 pulpecików.

Składniki: 

- 500 g dowolnego mięsa mielonego 
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- pół małej czerstwej bułki (np. kajzerki)
- odrobina mąki
- sól, pieprz 
- około 1 litra bulionu (można zastąpić wodą i kostką rosołową)
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki mąki
- pęczek koperku

Przygotowanie: 

1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, odstawiamy do wystygnięcia. W garnku gotujemy bulion, powinno go być na tyle dużo, żeby przykrył pulpety, które będziemy w nim gotować. Bułkę zalewamy w szklance wodą. 

2. Do mięsa dodajemy jajko, przestudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody bułkę. Wyrabiamy dosyć długo ręką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Z mięsa formujemy małe pulpety, każdego obtaczamy w mące i układamy na desce. Wkładamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około 15 - 20 minut (w zależności od wielkości pulpetów).

4. Zaprawiamy śmietaną, pamiętając o tym, że najpierw do zimnej śmietany dodajemy po kilka łyżek bulionu i mieszamy, a dopiero później całość wlewamy do garnka. 3 łyżki mąki mieszamy dokładnie z odrobiną zimnej wody. Dodajemy do sosu w ten sam sposób co śmietanę.

5. Kiedy sos się zagotuje wsypujemy posiekany koperek (zostawiamy odrobinę do dekoracji), doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia funpage'a :)

3 komentarze:

  1. Ostatnio właśnie chodzi za mną sosik koperkowy, mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda:-) Bardzo lubię takie obiady:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaka mi narobiłaś na ten sosik :) już się na niego czaję od dawna ;)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!