Pyszne, delikatne pulpeciki z dużą ilością sosu. Choć z tym sosem na zdjęciu jakoś nie zaszalałam, wierzcie mi na słowo, wychodzi go sporo;)
Zdrowy i prosty obiad, który będzie smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Z podanych składników wychodzi około 20 pulpecików.
2. Do mięsa dodajemy jajko, przestudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody bułkę. Wyrabiamy dosyć długo ręką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Z mięsa formujemy małe pulpety, każdego obtaczamy w mące i układamy na desce. Wkładamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około 15 - 20 minut (w zależności od wielkości pulpetów).
4. Zaprawiamy śmietaną, pamiętając o tym, że najpierw do zimnej śmietany dodajemy po kilka łyżek bulionu i mieszamy, a dopiero później całość wlewamy do garnka. 3 łyżki mąki mieszamy dokładnie z odrobiną zimnej wody. Dodajemy do sosu w ten sam sposób co śmietanę.
5. Kiedy sos się zagotuje wsypujemy posiekany koperek (zostawiamy odrobinę do dekoracji), doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia funpage'a :)
Składniki:
- 500 g dowolnego mięsa mielonego
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- pół małej czerstwej bułki (np. kajzerki)
- odrobina mąki
- sól, pieprz
- około 1 litra bulionu (można zastąpić wodą i kostką rosołową)
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki mąki
- pęczek koperku
Przygotowanie:
1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, odstawiamy do wystygnięcia. W garnku gotujemy bulion, powinno go być na tyle dużo, żeby przykrył pulpety, które będziemy w nim gotować. Bułkę zalewamy w szklance wodą.
2. Do mięsa dodajemy jajko, przestudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody bułkę. Wyrabiamy dosyć długo ręką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Z mięsa formujemy małe pulpety, każdego obtaczamy w mące i układamy na desce. Wkładamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około 15 - 20 minut (w zależności od wielkości pulpetów).
4. Zaprawiamy śmietaną, pamiętając o tym, że najpierw do zimnej śmietany dodajemy po kilka łyżek bulionu i mieszamy, a dopiero później całość wlewamy do garnka. 3 łyżki mąki mieszamy dokładnie z odrobiną zimnej wody. Dodajemy do sosu w ten sam sposób co śmietanę.
5. Kiedy sos się zagotuje wsypujemy posiekany koperek (zostawiamy odrobinę do dekoracji), doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia funpage'a :)
Ostatnio właśnie chodzi za mną sosik koperkowy, mniam mniam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda:-) Bardzo lubię takie obiady:-)
OdpowiedzUsuńSmaka mi narobiłaś na ten sosik :) już się na niego czaję od dawna ;)
OdpowiedzUsuń