piątek, 3 maja 2013

Karkówka grillowana w marynacie z miodu i majeranku


Karkówka to chyba najczęściej grillowane mięso. Najprościej posypać ją gotową mieszanką przypraw, ale moim zdaniem są one nudne :) Każde mięso smakuje podobnie, a poza tym ileż można? Raz, dwa... ale za trzecim mam dość :) 

Poza tym można przygotować karkówkę bardziej naturalnie:) Ja bardzo lubię ją w takiej lekko słodkiej wersji z musztardą, majerankiem, miodem i cytryną - efekt jest naprawdę pyszny :) 

Podana ilość marynaty wystarcza do przygotowania 5 - 6 plastrów mięsa. 

Składniki: 

- 500 g karkówki wieprzowej
- 3 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 łyżki oleju (można pominąć)

Przygotowanie:

1. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Proporcje cytryny i miodu można zmienić w zależności od upodobań.

2. Maczamy mięso z obu stron i pozostawiamy w marynacie na jakiś czas – najlepiej minimum pół godziny.

3. Z przyjemnością grillujemy :)

Smacznego! :)


2 komentarze:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!