piątek, 3 maja 2013
Karkówka grillowana w marynacie z miodu i majeranku
Karkówka to chyba najczęściej grillowane mięso. Najprościej posypać ją gotową mieszanką przypraw, ale moim zdaniem są one nudne :) Każde mięso smakuje podobnie, a poza tym ileż można? Raz, dwa... ale za trzecim mam dość :)
Poza tym można przygotować karkówkę bardziej naturalnie:) Ja bardzo lubię ją w takiej lekko słodkiej wersji z musztardą, majerankiem, miodem i cytryną - efekt jest naprawdę pyszny :)
Podana ilość marynaty wystarcza do przygotowania 5 - 6 plastrów mięsa.
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 3 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 łyżki oleju (można pominąć)
Przygotowanie:
1. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Proporcje cytryny i miodu można zmienić w zależności od upodobań.
2. Maczamy mięso z obu stron i pozostawiamy w marynacie na jakiś czas – najlepiej minimum pół godziny.
3. Z przyjemnością grillujemy :)
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pyszna musi być:) bardzo lubię karkówę:)
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie zrobić bo to moje smaki
OdpowiedzUsuń