Warto się na nie skusić, są pysznie bananowe i znikają ekspresowo. Następnym razem wrzucę od siebie 100 g czekolady w kawałkach - będzie pasować idealnie :)
Składniki na 13 - 14 muffinek.
Składniki mokre:
- 3 dojrzałe banany
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
Składniki suche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Banany rozgniatamy widelcem. Miksujemy je z jajkiem, cukrem i miodem na puszystą masę, a następnie, cały czas miksując, powoli dodajemy olej.
2. W drugiej misce mieszamy składniki suche. Jak wspomniałam nie przesiewałam ich, ale możecie to zrobić, muffinki będą wtedy "lżejsze".
3. Dodajemy składniki suche do mokrych, szybko mieszamy i nakładamy do wyłożonej papilotkami blaszki.
4. Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy będą ładnie zarumienione wyciągamy. Dla pewności można sprawdzić patyczkiem, czy nic się do niego nie przyklei ;)
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową.
Składniki na 13 - 14 muffinek.
Składniki mokre:
- 3 dojrzałe banany
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
Składniki suche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Banany rozgniatamy widelcem. Miksujemy je z jajkiem, cukrem i miodem na puszystą masę, a następnie, cały czas miksując, powoli dodajemy olej.
2. W drugiej misce mieszamy składniki suche. Jak wspomniałam nie przesiewałam ich, ale możecie to zrobić, muffinki będą wtedy "lżejsze".
3. Dodajemy składniki suche do mokrych, szybko mieszamy i nakładamy do wyłożonej papilotkami blaszki.
4. Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy będą ładnie zarumienione wyciągamy. Dla pewności można sprawdzić patyczkiem, czy nic się do niego nie przyklei ;)
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową.
Mmm, uwielbiam bananowe wypieki :) Twoje muffinki wyglądają zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam z niewielkimi modyfikacjami. 1 banan zamiast 3 (wiecej nie było). Mąka jaglana zamiast kukurydzianej plus konfitura z jagody kamczackiej. Smaczne. Z chrupiącą skórką, co jak domniemam zawdzięczają zawartości miodu. Odrobinę zbyt słodkie.
OdpowiedzUsuń