Sandacz lub dowolna inna ryba - w ten sam sposób przygotowuję morszczuka, mirunę. Może być też panga, ale osobiście za nią nie przepadam. Każdy filet się nada ;)
Ta dziwna potrawa powstała kiedyś zupełnie "przypadkowym przypadkiem". Nie wiem co mnie naszło, żeby zalać rybę sosem i tak ją upiec. W każdym razie od tamtej pory gości na naszym stole dość często, bo pieczona ryba jest pyszna, sos jest rewelacyjny, a całość przygotowuje się dosłownie chwilę.
Składniki:
- 500 g filetów dowolnej ryby*
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka świeżego koperku
- duża szczypta soli
- kilka plasterków żółtego sera (u mnie liliput)
- kolorowy pieprz do dekoracji
* u mnie tym razem sandacz.
Przygotowanie:
1. Filety rozmrażamy, płuczemy i oprószamy delikatnie solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na czas rozgrzewania się piekarnika.
2. W szklance mieszamy śmietankę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą. Wlewamy sos do ryby.
3. Pieczemy w odkrytym naczyniu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (w zależności od grubości filetów). Kiedy ryba jest już upieczona układamy na wierzch plasterki sera i trzymamy jeszcze przez chwilę w piekarniku tak długo, żeby ser się rozpuścił.
4. Nakładamy na talerze, mielimy na rybę odrobinę kolorowego pieprzu. Zamiast tego można też posypać ją odrobiną świeżego koperku.
Świetnie smakuje z ziemniakami, ale polecam też z ryżem, polany sosem z ryby smakuje rewelacyjnie :)
Świetny przepis na rybę ;) Kremowy, aromatyczny sos i do tego roztopiony ser... pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDla siebie zrezygnowałabym z sera. Sos- mniam! :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Bez sera też jak najbardziej będzie ok :)
Usuńale pyszności :) rybkę na grilla proponuję też wrzucić http://www.zgrilla.pl/pstrag-z-grilla-faszerowany-papryka/
OdpowiedzUsuńWielka szkoda, że w przepisie nie podano pewnej niezbędnej informacji, mianowicie jakiej należy użyć śmietany - słodkiej i rzadkiej, czy kwaśnej i gęstej. Sosy przyrządzam z obydwu rodzajów śmietan i stąd wiem, że każda z nich nadaje sosom zdecydowanie inny charakter. O ile jest to możliwe to bardzo proszę o tę informację, ponieważ obawiam się, że bez niej sos może się nie udać.
OdpowiedzUsuńStaram się, aby przepisy były jak najbardziej szczegółowe, jednak czasami trudno uniknąć skrótów myślowych, zwłaszcza tych powszechnie stosowanych ;) Pisząc o "śmietance" zawsze mam na myśli tę słodką, a kwaśna to - "śmietana" :) Pozdrawiam :)
UsuńNo chyba śmietany kwaśnej 30 % nie ma .Więc po co to pytanie?
UsuńWłaśnie, SMIETANY 30 nie ma, ale SMIETANKA jest :) Dzisiaj działam.
UsuńP.S Czy Sandacz ze skórą bedzie ok ? Przyznam, ze robie pierwszy raz Sandacza, nie mam pojęcia czy trzeba zdjąć skórę..
Dziękuję za odpowiedź, sandacz już się rozmraża.
OdpowiedzUsuńWłaśnie z żoną skonsumowaliśmy obiad wykonany wg Twojego przepisu ;) krótko mówiąc smakowało chociaż zważyła mi się śmietanka po ok 20 min w piekarniku.
OdpowiedzUsuń