poniedziałek, 10 czerwca 2013

Sandacz pieczony w sosie śmietanowo-czosnkowym pod żółtym serem

Sandacz lub dowolna inna ryba - w ten sam sposób przygotowuję morszczuka, mirunę. Może być też panga, ale osobiście za nią nie przepadam. Każdy filet się nada ;)

Ta dziwna potrawa powstała kiedyś zupełnie "przypadkowym przypadkiem". Nie wiem co mnie naszło, żeby zalać rybę sosem i tak ją upiec. W każdym razie od tamtej pory gości na naszym stole dość często, bo pieczona ryba jest pyszna, sos jest rewelacyjny, a całość przygotowuje się dosłownie chwilę.


Składniki: 

- 500 g filetów dowolnej ryby*
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka świeżego koperku
- duża szczypta soli
- kilka plasterków żółtego sera (u mnie liliput)
- kolorowy pieprz do dekoracji

* u mnie tym razem sandacz.

Przygotowanie: 

1. Filety rozmrażamy, płuczemy i oprószamy delikatnie solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na czas rozgrzewania się piekarnika.

2. W szklance mieszamy śmietankę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą. Wlewamy sos do ryby.

3. Pieczemy w odkrytym naczyniu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (w zależności od grubości filetów). Kiedy ryba jest już upieczona układamy na wierzch plasterki sera i trzymamy jeszcze przez chwilę w piekarniku tak długo, żeby ser się rozpuścił.

4. Nakładamy na talerze, mielimy na rybę odrobinę kolorowego pieprzu. Zamiast tego można też posypać ją odrobiną świeżego koperku.

Świetnie smakuje z ziemniakami, ale polecam też z ryżem, polany sosem z ryby smakuje rewelacyjnie :)


10 komentarzy:

  1. Świetny przepis na rybę ;) Kremowy, aromatyczny sos i do tego roztopiony ser... pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla siebie zrezygnowałabym z sera. Sos- mniam! :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności :) rybkę na grilla proponuję też wrzucić http://www.zgrilla.pl/pstrag-z-grilla-faszerowany-papryka/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielka szkoda, że w przepisie nie podano pewnej niezbędnej informacji, mianowicie jakiej należy użyć śmietany - słodkiej i rzadkiej, czy kwaśnej i gęstej. Sosy przyrządzam z obydwu rodzajów śmietan i stąd wiem, że każda z nich nadaje sosom zdecydowanie inny charakter. O ile jest to możliwe to bardzo proszę o tę informację, ponieważ obawiam się, że bez niej sos może się nie udać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się, aby przepisy były jak najbardziej szczegółowe, jednak czasami trudno uniknąć skrótów myślowych, zwłaszcza tych powszechnie stosowanych ;) Pisząc o "śmietance" zawsze mam na myśli tę słodką, a kwaśna to - "śmietana" :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. No chyba śmietany kwaśnej 30 % nie ma .Więc po co to pytanie?

      Usuń
    3. Właśnie, SMIETANY 30 nie ma, ale SMIETANKA jest :) Dzisiaj działam.
      P.S Czy Sandacz ze skórą bedzie ok ? Przyznam, ze robie pierwszy raz Sandacza, nie mam pojęcia czy trzeba zdjąć skórę..

      Usuń
  5. Dziękuję za odpowiedź, sandacz już się rozmraża.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie z żoną skonsumowaliśmy obiad wykonany wg Twojego przepisu ;) krótko mówiąc smakowało chociaż zważyła mi się śmietanka po ok 20 min w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!