poniedziałek, 16 września 2013

Kotlety mielone - szybki, łatwy i tani obiad

Klasyka w polskich domach ;) Pokusiłabym się o stwierdzenie, że jest to jedna z najczęściej goszczących na naszych stołach potraw. Pamiętam ze szkoły, że były czasy, kiedy miałam ich już po prostu dość. I teraz też nie przygotowuję ich zbyt często , choć je lubię bardzo :) Klasyczne, łatwe w przygotowaniu - kotlety mielone. Długo zastanawiałam się czy warto publikować przepis, ale myślę, że są wśród Was osoby, którym może się przydać :) 




Z podanej porcji przygotowuję ok. 10 niedużych kotlecików, ale równie dobrze można zrobić np. 6 większych. Mniejsze wydają mi się po prostu bardziej "poręczne" ;) Każdy może wziąć dwa lub trzy w zależności od upodobań i nie musi w siebie upychać na siłę ;) 

Składniki: 

- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
- 1 nieduża, czerstwa kajzerka
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 jajko
- sól do smaku (ok. 1 łyżeczki)
- pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kajzerkę moczymy w wodzie, aż porządnie nasiąknie. Mięso przekładamy do garnka lub dużej miski. Dodajemy startą na tarce (na papkę) cebulę* oraz dokładnie odsączoną z wody kajzerkę, wbijamy jajko. Dokładnie wyrabiamy rękami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz chwilę wyrabiamy.

2. Kiedy mięso będzie już zwarte formujemy kotlety o pożądanej wielkości. Robimy to dosłownie chwilę przed smażeniem! Obtaczamy dokładnie każdy kotlet w bułce tartej (można zastąpić ją również mąką).

3. Smażymy najpierw na dosyć dużym ogniu z obu stron, później zmniejszamy i smażymy jeszcze kilka minut.

Można dodać też inne ulubione przyprawy lub np. odrobinę świeżego koperku :) Z jakimi dodatkami Wy najbardziej lubicie? 

* Cebulę można też pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju i wystudzić. Ja jednak wolę kotlety ze startą :)

3 komentarze:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!