wtorek, 10 września 2013

Udka bez kości pieczone w szynce szwarcwaldzkiej



Prosty, pyszny i myślę, że ciekawy pomysł na obiad. Udka bez kości piecze się krócej, a szynka nadaje całości smaczku ;)

Mięso warto przyprawić wcześniej, np. rano przed wyjściem do pracy i odstawić do lodówki. Później tylko zawijamy i pieczemy. Można również przygotować w podobny sposób udka z kością, ale należy wtedy wydłużyć czas pieczenia. 

Składniki (3 porcje): 

- 6 niedużych udek bez kości
- 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (lub innej tego typu)
- 6 łyżeczek masła
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeże lub suszone zioła

Przygotowanie: 

1. Umyte i osuszone udka oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Plasterki szynki smarujemy z jednej strony musztardą - po pół łyżeczki na każdy plasterek.

3. Układamy udka na desce, na środku każdego kładziemy po łyżeczce masła oraz ewentualnie gałązki świeżych ziół lub odrobinę suszonych. Składamy udka na pół i zawijamy dookoła szynką.

4. Układamy na posmarowanej olejem blaszce do pieczenia (łączeniem szynki do dołu).

5. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut.


Proponuję podać z ziemniaczkami i pyszną surówką z marchewki i pora :) 

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja. Zapisuję do wypróbowania na zaś:-) Pozdrowionka:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak sobie myślę że na jednym kawałku bym nie skończył :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jeden dla dorosłego mężczyzny to zdecydowanie za mało :) Dwa to absolutne minimum ;)

      Usuń
  3. Wygląda apetycznie :) wypróbuje Twój przepis bo uwielbiam kurczaka w każdej postaci:) przy okazji zapraszam na mojego bloga i moją propozycje podania udek w szynce http://kuchennepotyczki.pl/udka-w-szynce-szwarcwaldzkiej/ :)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!