wtorek, 17 września 2013

Pierś z indyka marynowana w jogurcie i ziołach pieczona w całości



Przygotowanie w ten sposób piersi z indyka zajmuje chwilę. Warto jednak przeznaczyć trochę czasu na to, aby poleżała w marynacie. Tak przyrządzona będzie miękka i wilgotna w środku. I niewątpliwie jest bardzo dietetyczna :)

A jeśli coś zostanie, następnego dnia można spokojnie pokroić w cieńsze plasterki na kanapki. 


Składniki:

- filet z piersi indyka (ok. 800 g)
- 0,5 szkl. jogurtu naturalnego
- kilka gałązek świeżego tymianku*
- kilka gałązek świeżego oregano*
- kilka gałązek świeżej bazylii greckiej*
- ok. 0,5 łyżeczki soli
- szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu

* można zastąpić suszonymi ziołami

Przygotowanie:

1. Jogurt mieszamy z umytymi i posiekanymi ziołami, dodajemy sól i pieprz. Umyte i osuszone mięso obtaczamy w marynacie, odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso przekładamy wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego lub na małą blaszkę. Pieczemy odkryte około 55 - 60 minut.

3. Podajemy pokrojone w plastry o grubości ok. 1 - 1,5 cm.

Podajemy z ziemniakami i surówką :) Można również przygotować dodatkowo sos, np. czosnkowy. 


5 komentarzy:

  1. Pyszny sposób na pierś z indyka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowity, przez marynowanie w jogurcie pewnie stał się delikatniejszy :]

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie w takiej wersji indyka nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a można marynować całą dobę

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!