poniedziałek, 25 listopada 2013

Stroganow wołowy podany na pęczotto z pieczarkami

Inspiracją dla potrawy było piwo Książęce Burgundowe Trzy Słody - uwarzone z dziką różą. Ma piękny kolor i bardzo specyficzny smak, więc niezależnie czy lubicie pić piwo czy nie, to świetnie nadaje się do potraw - będą miały ciekawy aromat już przy użyciu niewielkiej ilości. Można takiego piwa użyć np. do pieczenia golonki, kurczaka, czy dodać do gulaszu. 

Jakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w konkursie, w którym zadaniem jest przygotowanie potrawy, której receptura bazuje właśnie na piwie Burgundowe Trzy Słody. Postanowiłam przygotować pęczotto z wołowiną - właściwie to bardziej a'la stroganow ;) Zdjęcia wyszły mi zupełnie nie takie jak chciałam i tak sobie później myślałam, że głupia jestem, bo na konkursy trzeba przygotowywać potrawy fotogeniczne :) Ale w efekcie wyszedł tak pyszny, domowy obiad, że musiał pojawić się na blogu i koniec. 



Uwielbiam pęczak - jest niedoceniany, a pyszny, zdrowy i przy okazji tani. Pasuje zresztą nie tylko do obiadu, ale też np. do sałatek.  Już dawno miałam ochotę znowu coś z nim upitrasić, a przygotowany na piwie i bulionie smakuje rewelacyjnie. Do tego drobno pokrojona wołowina w pysznym sosie, którego nawet specjalnie nie trzeba doprawiać, dlatego dodałam tylko odrobinę słodkiej i ostrej papryki (wg. mojego przepisu wychodzi dosyć pikantne, więc dodawajcie po trochu!), a na koniec szczyptę soli. 

Składniki (4 porcje):

- 800 g wołowiny
- 400 g pieczarek
- 1,5 szklanki pęczaku
- 100 g boczku wędzonego
- 3 cebule
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- 200 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki chilli
- pół łyżeczki rozmarynu do mięsa + spora szczypta do pęczaku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki (lub jeśli są duże na mniejsze kawałki). Cebulę kroimy w kostkę.

2. Wołowinę kroimy w cienkie paseczki, obsmażamy na dużym ogniu na dwóch łyżkach oleju. Przekładamy do garnka, wlewamy połowę (100 ml) piwa i 300 ml bulionu, dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

3. Na tą samą patelnię wrzucamy pieczarki, obsmażamy "na sucho" (bez dodatku tłuszczu), a gdy się zarumienią i zaczną puszczać sok wrzucamy cebulę. Gdy pieczarki będą usmażone połowę wrzucamy do mięsa, a drugą odkładamy na talerz. Boczek kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na rumiano. Przekładamy do pieczarek.

4. Do garnka z wołowiną dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, chilli (można na początek ostrożnie dać trochę mniej!), słodką paprykę, rozmaryn. Cały czas dusimy na wolnym ogniu.

5. Tymczasem przygotowujemy pęczotto. Kaszę wrzucamy na suchą patelnię i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy pozostałe 100 ml ciemnego piwa i mieszamy dopóki całe nie wyparuje. Analogicznie podlewamy bulionem - po jednej chochelce, mieszamy do odparowania i tak w kółko, aż kasza będzie miękka. Pod koniec dodajemy odłożone wcześniej pieczarki z cebulą, chwilę podsmażamy, dodajemy łyżkę masła, zaciągamy łyżką śmietany, ściągamy z ognia, doprawiamy ewentualnie do smaku solą (jeśli bulion był mało słony), pieprzem, rozmarynem.

6. Gdy wołowina będzie miękka dodajemy do sosu dwie łyżki śmietany, łyżkę masła, mieszamy, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie chilli, rozmarynem, słodką papryką. Opcjonalnie można też dodać ząbek czosnku.

7. Na talerze wykładamy pęczak, wołowinę i polewamy sosem.


2 komentarze:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!