Pierś z kurczaka pieczona w maśle, podana z pikantnymi warzywami i kaszą kuskus |
Pierś pieczoną w maśle po prostu uwielbiam :) Jest miękka, wilgotna i lekko... maślana. Do tego przyjemnie się ją przygotowuje, bo dzięki temu, że pieczemy zawiniętą w papierze do pieczenia, mięso przenika aromatem masła i przypraw bez dłuższego marynowania. Cały maślany "sos" pozostaje w papierze i można polać nim kuskus, ziemniaki, ryż czy po prostu mięso :) W tej wersji - z warzywami i kuskusem przygotowuje się ją bardzo szybko i bardzo łatwo.
Czas przygotowania jest naprawdę krótki - gdy już wstawimy mięso do piekarnika spokojnie zdążymy zająć się resztą. Potrawa idealnie smakuje z białym winem. I w gruncie rzeczy całość chyba jest w miarę dietetyczna ;)
Składniki (2 - 3 porcje):
- podwójna pierś z kurczaka
- 50 gramów masła
- pół papryczki chilli
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej papryki
- ok. 300 gramów pomidorów (użyłam rzymskich)
- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- pół niedużego pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka
- łyżka oleju do smażenia
- kasza kuskus (na dwie osoby około pół szklanki) + wrzątek
Przygotowanie:
1. Pierś myjemy, osuszamy, dzielimy na dwie połówki. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką, układamy na dosyć dużym kawałku papieru do pieczenia. Na wierzch kładziemy 25 gramów masła. Zawijamy papier od góry tak, żeby masło nie mogło wypłynąć. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 - 35 minut. Czas pieczenia może się chwilę wydłużyć, jeśli filety są duże.
2. Gdy mięso się piecze przygotowujemy warzywa. Papryczkę chilli kroimy na nieduże kawałki, czosnek w plasterki, paprykę w nieduże paski, a cebulę w kostkę. Pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie kroimy na kawałki. Siekamy natkę pietruszki. Fasolę odsączamy z zalewy i spłukujemy na sitku wodą.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy chwilę, dodajemy paprykę i papryczkę chilli. Smażymy kilka minut, aż papryka będzie prawie miękka, ale wciąż chrupiąca. Dodajemy pomidory, smażymy dosłownie chwilę, żeby się podgrzały, ale nie rozpadły. Dodajemy fasolę i natkę pietruszki, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą (ewentualnie, jeśli będzie mało pikantne, można dosypać przyprawy chilli).
4. Pięć minut przed końcem pieczenia piersi zalewamy kuskus wrzątkiem z odrobiną soli, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przykrywamy i odstawiamy. Po około 5 minutach "przeczesujemy" kaszę widelcem, aby była sypka.
5. Nakładamy na talerze kaszę, w środek warzywa, a na wierzch pierś z kurczaka w całości lub pokrojoną w plastry, polewamy masłem, które pozostało z pieczenia. I gotowe :)
Do soczystego mięsa i pikantnych warzyw idealnym dodatkiem będzie białe wino! |
Świetnie wyszło na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuń