niedziela, 17 stycznia 2016

Delikatny, puszysty sernik na kruchym, migdałowym spodzie

Pyszny sernik z delikatnie migdałową nutą.





Uwielbiam serniki. Zdecydowanie to jedne z moich ulubionych ciast i nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez niego. Tym razem do mojej ulubionej masy serowej przygotowałam lekko migdałowy, kruchy spód. Masa serowa z tego przepisu nie zawiera dużych ilości tłuszczu w postaci masła czy oleju, bo zastępujemy je śmietanką kremówką. Śmietankę i białka ubijamy, dzięki czemu masa nabiera delikatności i puszystości. Dla mnie jest to po prostu idealne połączenie!


Na przygotowanie sernika najlepsze jest weekendowe, leniwe popołudnie ;) Żeby miał czas spokojnie sobie wystygnąć!


Tortownica o śr. 23 - 24 cm. 
Składniki na spód i wierzch: 

- 200 gramów mąki pszennej
- 100 gramów zmielonych migdałów
- 150 gramów zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru

Na masę serową: 

- 0,5 kg mielonego sera (użyłam z wiaderka)
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 250 ml śmietanki 30 lub 36%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego Winiary
- ziarenka z laski wanilii

Przygotowanie: 

1. Posiekaj w misce zimne masło z mąką i zmielonymi migdałami. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtka i wyrób ciasto. Na początku może nie chcieć się sklejać, nie martw się. W razie czego zawsze możesz "pomóc" mu łyżką kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto podziel na dwie części w proporcji 1:3. Wsadź je do lodówki na ok. 30 minut. Z podanej porcji wyjdzie dość gruba warstwa ciasta, jeśli chcesz, aby była cieńsza, możesz odłożyć część np. na kruszonkę do babeczek. Pozostałe ciasto można zamrozić.

2. Większy kawałek ciasta rozwałkuj i przełóż do tortownicy, dokładnie układając go na jej dnie. Ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 - 15 minut, do momentu aż lekko się zarumieni. Wyciągnij i przestudź.

3. Żółtka jaj utrzyj mikserem z cukrem na gładką masę, Dodaj ser, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy, ziarenka z laski wanilii. Zmiksuj na jednolitą masę.

4. W osobnym naczyniu (czystymi końcówkami miksera!) ubij białka jaj na sztywno. W trzecim naczyniu (również czystymi końcówkami!) ubij na sztywno śmietanę. Przekładaj piany delikatnie do masy serowej i wymieszaj je ostrożnie łyżką, tylko do połączenia się składników.

5. Przelej masę serową na przestudzony spód ciasta. Na wierz zetrzyj na tarce (na grubych lub drobnych oczkach) mniejszy kawałek ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz ok. godziny w temperaturze 180 stopni.

6. Gdy sernik będzie gotowy wyłącz piekarnik i lekko uchyl jego drzwiczki. Studź stopniowo.

Smacznego!


Zapraszam też na funpage:







2 komentarze:

  1. Pyszne, delikatne i syczące - ta wersja kojarzy mi się z sernikiem który jadałam u babci. Warto przetestować. Osobiście ostatnio mocno eksperymentuję w kuchni! Dla przykładu, ostatnio udało mi się stworzyć sernik z brzoskwiniami na bazie kaszy jaglanej! Polecam spróbować na bazie tego przepisu - http://jemyzdrowo.pl/przepis/brzoskwiniowy-jaglanek-czyli-wega%C5%84ski-sernik/6592#

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kreatywnie, ślę szczery pozdrowienia, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!