środa, 6 stycznia 2016

Naleśniki z mięsem zapiekane w sosie beszamelowym

Naleśniki z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. 

Wybaczcie fotki, ale nie dość, że było ciemno, to goście czekali przy stole, a ja kompletnie nie mogłam ogarnąć światła :) Sama potrawa choć może wydaje się prosta, to jednak jest dosyć czasochłonna. Chyba że naleśniki usmażysz odpowiednio wcześniej, wtedy cała reszta to już chwila.

Naleśniki z farszem w meksykańskim stylu - mięso mielone z czerwoną fasolą i kukurydzą, doprawione pieprzem cayenne, czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Naprawdę świetne połączenie. Dobry pomysł na co dzień i na różne okazje.




Z podanej ilości składników wyszło mi 8 dużych naleśników. 
Składniki na naleśniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- ok. 3 szklanek mleka
- szczypta soli
- odrobina oleju do smażenia

Składniki na farsz:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- mała puszka czerwonej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta pieprzu cayenne
- zioła dalmatyńskie (lub prowansalskie)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia

Dodatkowo:

- jedno opakowanie Kremowej Bazy do Sosów Jasnych Winiary
- szczypta gałki muszkatołowej (do smaku)
- szklanka mleka*
- kilka plastrów żółtego sera

* Bazę można przygotować też na bazie wody z dodatkiem 50 ml słodkiej śmietanki, tak też robiłam, gdy akurat zabrakło mi mleka :)

Przygotowanie: 

1. Ze składników na naleśniki zmiksuj ciasto, pamiętaj, aby mleko dodawać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. Smaż naleśniki na dużej patelni, smarując ją co jakiś czas odrobiną oleju.

2. Mięso mielone namocz w szklance wody około pół godziny przed przygotowaniem farszu. Dzięki takiemu zabiegowi będzie ono miała fajną konsystencję po usmażeniu (tzn. cząsteczki mięsa będą takie drobne, a nie grube grudy, tak obrazowo to ujmując), a woda i tak odparuje na patelni. Można też wymieszać wodę pół na pół z białym, wytrawnym winem :)

3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni na dwóch łyżkach oleju. Dodaj mięso mielone i smaż, aż woda odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ziołami. Na koniec dodaj fasolę, kukurydzę (odsączone z zalewy!) i czosnek. Odstaw do wystygnięcia.

4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W zimnym mleku (lub wodzie) rozpuść bazę do sosów, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj aż zgęstnieje, dodaj gałkę muszkatołową do smaku. Odstaw.

5. Naleśniki faszeruj i zawijaj jak krokiety. Układaj w naczyniu żaroodpornym, na koniec zalej sosem i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ułóż na wierzchu ser, tak aby pokrywał całość i zapiekaj jeszcze chwilę (możesz włączyć termoobieg), aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.

Podawaj gorące :) Smacznego!!


Zapraszam też na funpage:




Naleśniki w meksykańskim stylu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!