poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Sałatka z grillowanym kurczakiem, kapustą pekińską i ciecierzycą

Sałatka z grillowanym kurczakiem, kapustą pekińską i ciecierzycą.

Najlepsze sałatki powstają przypadkiem z tego, co akurat pod ręką. Taką jak ta, możesz przygotować np. aby zużyć resztki warzyw z lodówki albo jeśli np. zostanie Ci mięso z grilla i nie wiesz co z nim zrobić, albo jeśli masz mało mięsa, a mają pojawić się goście. W każdej z tych sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie właśnie sałatka.

Bonduelle dopieścił mnie ostatnio paczką świąteczną, więc mam w domu zapas puszek, które do sałatki mogę wykorzystać, a pestki i orzechy warto mieć zawsze pod ręką nie tylko do chrupania zamiast słodyczy, ale też właśnie do dorzucenia do sałatek.

Pierś z kurczaka upiekliśmy przy okazji na grillu, dzięki czemu miała fajny aromat, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby usmażyć ją na patelni grillowej. Do sałatki również będzie świetna ;)



Z podanej ilości składników wychodzi duża miska sałatki.

Składniki:

- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól
- przyprawa do kurczaka
- oliwa z oliwek

- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 papryka
- 1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze
- 1 cebula
- ok. 5 łyżek pestek słonecznika podprażonych na patelni

Składniki na sos:

- 250 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- sól do smaku
- czosnek do smaku (1 - 2 ząbki)
- zioła dalmatyńskie do smaku (ok. 1 - 2 łyżeczek)

Przygotowanie: 

1. Piersi z kurczaka umyj, osusz i przekrój każdą pojedynczą pierś na dwa plastry. Posyp z obu stron solą, pieprzem. Przełóż do pojemnika polewając oliwą z oliwek. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie upiecz piersi na rozgrzanym grillu lub usmaż na patelni grillowej. Odstaw do wystygnięcia.

2. Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z majonezem i ketchupem, dopraw do smaku solą, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3. Kapustę pekińską umyj i pokrój w dosyć drobne kawałki, wrzuć na dno miski. Cebulę posiekaj, przełóż na kapustę.

4. Następnie pokrój w około centymetrową kostkę kurczaka i wyłóż do miski. Polej połową przygotowanego wcześniej sosu.

5. Na sos wyłóż cieciorkę. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do sałatki. Wylej resztę sosu.

6. Słonecznik upraż lekko na suchej patelni, posyp wierzch sałatki.

A jeśli ten przepis był przydatny, daj znać w komentarzu lub na funpage'u:




Jeśli nie wiesz co zrobić z resztkami zgrillowanego mięsa, świetnym pomysłem na ich wykorzystanie będzie właśnie sałatka. 

Zamiast słonecznika możesz użyć np. orzechów włoskich.

4 komentarze:

  1. Wydaje mi się, że ta sałatka powinna być ciekawą opcją w przypadku wieczoru ze znajomymi :) Wygląda na prostą i mega smaczną! Bardzo ciekawy blog :) Spróbuj może swoich sił na portalu http://blogbooster.pl/, dzięki niemu będziesz miała jeszcze więcej czytelników :) A warto czytać Twojego bloga, bo jest bardzo ciekawy, a przepisy wyglądają na mega pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super sałatka. Od razu chce się zjeść. Jutro przygotuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się z tym, że najlepsze sałatki powstają z tego, co mamy pod ręką ;) Ale ja zawsze trzymam się jednego schematu, który wyniosłam z pracy, z Szybkiej Pizzy: zielona baza, kolorowe warzywa, trochę białka, trochę tłuszczu, ewentualne dodatki. Białko to np. łosoś czy kurczak właśnie, a tłuszcz to zazwyczaj własnoręcznie robiony dressing lub zwykła oliwa z oliwek :) A czasem dodaję coś ekstrachrupiącego, jak np. grzanki :)
    Bardzo mi się podoba ten przepis, bo ma wszystko to, czego zawsze szukam w sałatkach. Taka sałatka będzie treściwa i szybka w przygotowaniu – czyli będzie idealna na przekąskę lub dodatek do dania głównego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna sałatka, na pewno dobrze smakowała! Polecam też przepis na Sałatkę szparagową

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!