piątek, 20 maja 2016

Dip z jogurtu, fety i rzodkiewek

Dip z jogurtu, fety i rzodkiewek - idealny do mięsa, ryb, grilla i sałatek.
Znowu namiętnie i do wszystkiego przygotowuję dipy. Czy to mięso z grilla, czy pieczony kurczak, sałatka albo pieczona ryba - nie może się obyć bez czosnkowego sosiku na zimno. Ostatnio króluje w nich ser typu feta. Tłusty czy nietłusty, jaki akurat wpadnie w ręce. Dipy są idealnie słone, nie trzeba ich w zasadzie przyprawiać, chociaż zawsze świeże lub suszone zioła się sprawdzą.

Drugą zaletą takiego dipu z czosnkiem jest to, że może spokojnie parę dni postać w lodówce i wręcz smakuje jeszcze lepiej niż pierwszego dnia, dlatego przygotowuję większą porcję i smaruję nawet kanapki. Trzeba tylko porządnie przykryć go folią lub trzymać w zamkniętym pudełku, żeby w całej lodówce nie królował jego zapach! :)



Składniki:

- 1/2 kostki sera typu feta
- 3 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- kilka rzodkiewek (u mnie ok. 10 małych)
- 1 - 2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
- opcjonalnie: łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

1. Fetę rozdrobnij porządnie widelcem, wymieszaj z jogurtem i majonezem (możesz też zmiksować te składniki w blenderze, jeśli chcesz mieć gładką konsystencję).

2. Rzodkiewki pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z sosem. Opcjonalnie dodaj posiekany koperek.

3. Przełóż do miski lub miseczek, udekoruj rzodkiewką.

Jeśli przygotowuję grilla przekładam dip do jednej większej miseczki. Do sałatki czy pieczonego kurczaka fajnie wygląda w takich małych miseczkach, każdy wtedy dostaje swoją :)

Dip z jogurtu i rzodkiewek jest idealny zarówno do potraw ciepłych (np. pieczony kurczak) i zimnych (sałatki, kanapki)

1 komentarz:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!