Pieczona pierś z kurczaka - wcześniej zamarynowałam ją w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół, czosnku i soku z cytryny. |
Czasami to dosyć istotne, żeby obiad można było łatwo i szybko przygotować. A jak się jest matką karmiącą, to jeszcze powinien być lekki i zdrowy. I nie pikantny i w ogóle najlepiej nijaki :D Ale pierś z kurczaka dzięki marynacie nie musi być nijaka. Ważne, żeby poleżała w niej chociaż trochę, więc jeśli mam w planach przygotować takie danie na obiad lub lekką kolację, to przygotowuje mięso rano. Ale tak przygotowany filet będzie również świetnym dodatkiem do sałatki!
Do marynaty użyłam oliwy z oliwek, czosnku i świeżego rozmarynu, którego piękną, wielką sadzonkę kupiłam ostatnio w markecie budowlanym za 10 złotych. Świetnie sprawdziłby się również świeży tymianek. Przed pieczeniem, żeby jeszcze podkręcić trochę smak, posypałam mięso suszonymi ziołami.
No i podałam z dipem. Właściwie wszystko ostatnio podaję z dipami - czy to jest pieczony kurczak, czy karkówka z grilla. Zbzikowałam na punkcie dipów. Mój ulubiony to ten na bazie jogurtu i fety. Tym razem przygotowałam go z młodziutkimi rzodkiewkami prosto z ogródka. Przepis wkrótce!!
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub np. tymianku)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonych ziół (np. mieszanka dalmatyńska lub prowansalska)
Przygotowanie:
1. Każdą pierś z kurczaka przekrój na dwa plastry, oprósz je z obu stron solą. Zamarynuj w oliwie z oliwek wymieszanej z sokiem z cytryny oraz z gałązkami rozmarynu i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Odstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki na kilka godzin.
2. Przełóż mięso na blaszkę lub do odkrytego naczynia żaroodpornego. Posyp suszonymi ziołami, polej olejem z marynaty.
3. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką. Mięso polej przed podaniem odrobiną oliwy z oliwek z blaszki, na której było pieczone. Za moim stole potrawa zagościła z młodymi rzodkiewkami i dipem czosnkowym z rzodkiewką.
Uważaj, aby nie piec filetów zbyt długo, gdyż będą one suche! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!